Celulit – kako ga se sigurno i efikasno riješiti

zdravi napitci

S celulitom se danas suočava gotovo svaka žena. Prema procjenama stručnjaka, čak 85 do 95 posto žena se bori s celulitom. Nekada davno celulit je bio poželjan jer se smatralo da su ga imale nešto imućnije žene koje nisu trebale raditi i mogle su uživati u kvalitetnoj hrani. No, danas se smatra da žene koje imaju celulit ne vode dovoljno brige o svom zdravlju i prehrani te žive nekvalitetno i ne kreću se dovoljno.

Ne postoji žena koja barem jednom nije kupila kremu protiv celulita i ubrzo odustala. I sami sumnjamo u njihov učinak jer neželjene masne nakupine teško odlaze te se i dalje gomilaju na stražnjici, nogama i trbuhu.

Postoji nekoliko faza celulita, a i sami možete testirati u kojoj se nalazite i temeljem toga odlučiti se za promjenu životnog stila, prehrambenih navika i uvođenje više tjelesne aktivnosti.

Faze celulita

  • Faza 0 – nema zamjetnih neravnina dok stojite ili ležite, testom uštipa uočavamo masno tkivo, ali bez neravnina
  • Faza 1 – nema zamjetnih neravnina dok stojite ili ležite, ali uočavamo ih testom uštipa
  • Faza 2 – neravnine se mogu vidjeti dok stojite, ali ne i kada ležite
  • Faza 3 – neravnine se mogu vidjeti i kada stojite i kada ležite

Ako ste fazom uštipa shvatili da ste u fazi 0, pokušajte je i održati. U nastavku vam donosimo kako ćete celulit držati pod kontrolom i kako ćete ga efikasno i brzo riješiti.

Kako spriječiti pojavu celulita

Vježbe protiv celulita

Trening snage je najbolji trening protiv celulita. Što ćete bolje aktivirati cirkulaciju i limfu u područjima koje je pogodio celulit, to će on prije nestati i manje biti vidljiv. Trening snage je jedan od najboljih pokretača cirkulacije i limfe. Osim toga, trening snage oblikuje i jača mišiće te dovodi do zatezanja kože što na kraju onemogućava izgled opuštene kože.

Prehrana protiv celulita

Omega 3 masne kiseline

Istraživanja pokazuju da prehrane kod većine manjka zdravim masnoćama, odnosno omega 3 masnim kiselinama. Prednjači prehrana omega 6-masnim kiselinama koja uzrokuje debljanje te razne autoimune, upalne i kardiovaskularne bolesti.

Uključite u svoju prehranu namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe, orašastih plodova i raznih sjemenki poput lana. Dodatne količine omega-3 masnih kiselina potiču proizvodnju kolagena i smanjuju upalu što može pomoći i u sprječavanju nakupljanja celulita.

Pravilna i uravnotežena prehrana može uvelike pomoći kod očuvanja zdravlja pa tako i u skidanju celulita. Postoje namirnice koje učinkovito pomažu u borbi protiv celulita pa ih je potrebno što češće konzumirati.

Jaja

Bjelanjci od jajeta dio su anticelulitne dijeta, a osim što su odličan izvor proteina, imaju malo kalorija i nizak postotak masti. Žumanjci su prepuni vitamina i minerala kao što su vitamini A, B12, D i E te minerali željezo, cink i jod. Jaja pružaju duži osjećaj sitosti te pomažu u skidanju kilograma i topljenju celulita.

Đumbir

Đumbir se može pohvaliti brojnim blagodatima za zdravlje, a uz to je i odličan borac protiv celulita. Đumbir pomaže u smanjenju apetita te ubrzavanju metabolizma. Poboljšava cirkulaciju i ubrzava probavu što je glavni preduvjet u skidanju nakupina celulita.

Banane

Banane spadaju u jedno od najkorištenijih, ali i najzdravijih voćaka. Imaju odličan omjer natrija i kalija što pomaže u borbi protiv celulita. Banane osiguravaju i zdravlje krvotoka te izbacivanju toksina iz tijela što djeluje i na skidanje celulita.

Ječam

Ječam se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom te s malo kalorija što znači da je ova žitarica idealna za skidanje kilograma i celulita. Nizak glikemijski indeks znači da će ječmu trebati duže vrijeme da se probavi te da neće rezultirati visokim oscilacijama šećera u krvi. Upravo velike razlike šećera u krvi dovode do nakupljanja celulita i debljanja.

Uključite spomenute namirnice u prehranu i nakon kratkog vremena vidjet ćete pozitivne promjene na zdravlje i izgled kože. Obvezno svaki dan uključite i dovoljne količine vode jer upravo je ona temelj svake borbe protiv celulita. Nedovoljan unos vode dovodi do nakupljanja toksina u tijelu te do nastanka celulita.

Autor: M.L., Foto: Aprilphoto/Shutterstock