Savjeti i preporuke za kuhanje s medom

med za kuhanje
Med kao namirnica za kuhanje, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Kuhanje i priprema jela s medom daje vam mnoge mogućnosti i recepte uz koje će vaša jela postati još ukusnija, ali i zdravija. Med pripada u najkvalitetnije prirodne proizvode najvećim dijelom zbog bogatstva najjednostavnijim šećerima poput fruktoze i glukoze koji u jetri stvaraju velike količine glikogena.

U početku, važno je znati da termalno obrađen med nije ništa manje zdraviji od onog sirovog. Čak suprotno. Smatra se da filtrirani i grijani med sadrže još više antioksidansa.

Osim što med pripada izuzetno zdravoj namirnici, dat će vašim jelima prirodni slatki okus i dodatnu aromu. A ako želite pripremiti zdrave kolače bez šećera, zamijenite šećer, medom i dobili ste ukusne i zdrave kolače koje mogu jesti i vaši najmiliji.

Prednosti korištenja meda u pripremi jela

Med pojačava hrskavost i tamnjenje

Budući da jelima daje hrskavu i tamnu boju, odličan je za glaziranje piletine ili keksi.

Pojačava okus jela

Odlična je zamjena za šećer za sva vruća i hladna piće. Daje im dodatnu aromu koju šećer ne može pružiti.

Daje posebnu teksturu

Uz med kolači i tjestenina će biti ukusniji i bolje teksture.

Produžuje rok trajanja

Med je prirodni konzervans i kao takav odličan za pripremu umaka za zimnicu i kiseljenje povrća.

Održava vlažnost

Pripada u skupinu esencijalnih sastojaka koji pomažu u zadržavanju vlažnosti. Stoga je idealan sastojak za pripremu domaćih keksi.

Odlično je vezivo

Med pomaže u oblikovanju kolača, keksi, pudinga i ostalih slatkih deserata.

Dodaje jelima boju

Želite li želeu, umacima, preljevima i smrznutim desertima podariti zlatnu boju na prirodan način, birajte med.

Savjeti za kuhanje s medom

Budući da je med duplo slađi od šećera, koristite ga manje u receptima u kojima mijenjate šećer medom. Tako ćete jednu šalicu šećera zamijeniti s pola šalice meda. S obzirom na to da med privlači vodu, potrebno je smanjiti i količinu tekućine u receptu. Jednu četvrtinu šalice tekućine s jednom šalicom meda.

Med je gust što otežava miješanja pa ga miksajte ili miješajte duže nego što biste miksali šećer.

Dodajte pola žličice sode bikarbone na svaku šalicu meda koju koristite. Tako ćete smanjiti kiselost meda i pomoći tijestu da se bolje digne.

Kada pečete kolače koji sadrže med, smanjite temperaturu pećnice za 5 stupnjeva. Tijesto pripremljeno medom postići će brže hrskavost i smeđu boju nego ono koje se priprema sa šećerom.

Pri korištenju meda za deserte, pekmeze i džemove, potrebno je temperaturu malo povisiti kako bi isparila sva suvišna tekućina.

Kada birate med za pripremu jela uzmite u obzir i njegov okus. Okus nekih vrsta meda može biti intenzivniji od samog jela pa valja pripaziti da jelo ne bi imalo preveliku aromu meda.

Autor: M.L., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock