Recepti za početnike

pečenje jaja

Kuharice obiluju savjetima kako pripremiti predjela, glavna jela i deserte. Sadrže gomilu savjeta kako pripremiti razna komplicirana i jednostavna jela. No, rijetko koja kuharica sadrži one početničke savjete za djevojke ili muškarce koji u kuhinji ne znaju napraviti ništa.

Donosimo vam nekoliko savjeta s kojima ćete započeti vaše vještine i za početak napraviti nešto jednostavno poput kave i jaja.

Priprema kave

Ako želite skuhati klasičnu “tursku” kavu trebat će vam kava, šećer, voda i lončić. Ulijte vode koliko šalica kave želite, možete izmjeriti šalicama. Zakuhajte vodu, maknite s vatre i ako pijete slatku kavu stavite žličicu do dvije šećera (ovisno o ukusu).

Zatim vratite lončić na vatru i pustite da ponovno zavrije, zatim sklonite s vatre, smanjite plamen i dodajte kavu u vodu. Koristite čajnu žličicu i stavljajte kave otprilike dvije žličice kave na jednu šalicu (200 ml).

Ako želite jaču ili slabiju kavu, stavite manje. Pažljivo promiješajte i sada ponovno stavite na vatru, lagano pojačavajte i kada se pjena počne podizati ugasite plamenik. Ako vam kava pokipi, ne paničarite, svima se to zna dogoditi.

Priprema jaja

Skuhati ili ispeći jaja zvuči jednostavno, no nekome tko to nikada nije radio može zvučati komplicirano. Ako želite jaja skuhati, uzmite lončić u koji vam stanu jaja i vode dovoljno da ih prekrije. Lagano posolite da se lakše čiste i uključite vatru. Jaja možete skuhati na meko ili tvrdo.

Ako želite meko kuhana jaja kuhajte ih 5 minuta, a ako želite tvrdo kuhana jaja kuhajte ih oko 8 minuta. Kada su jaja kuhana stavite ih u hladnu vodu da se ohlade i zatim ih očistite.

Za pečena jaja trebat će vam tavica, ulje i začini. Za početnike trebat će vam i zdjelica. U tavicu stavite ulja da pokrije dno, jaje razbijte na rub zdjelice i istresite ga u nju. Ako nemate problema s razbijanjem jaja možete odmah u tavicu, no ako imate radije koristite zdjelicu da vam ljuska ne upadne u jaje.

Jaja začinite i izlijte na zagrijano ulje i pecite dok se bjelanjak ne stisne. Želite li tvrdo pečeno pecite još dulje. Sa žlicom uzmite malo ulja iz tavice i prelijte preko jaja i gotovi ste. Jaja možete razmutiti vilicom u zdjelici i takva izliti na tavicu.

S ovim jednostavnim, a opet nužnim vještinama ubrzo ćete se odvažiti i iskušati nešto novo te nadograditi vaše znanje o kuhanju.

Autor: J.S., Foto: Sergey Ryzhov/Shutterstock