Samohrana majka

samohrana majka

Biti majka je nešto najljepše na svijetu, ono što osjećate prema svome djetetu ne osjećate prema nikome. No, sa druge strane biti majka nije nimalo lak zadatak, a posebice ako ste samohrana majka. Stoga smo ovaj tekst posvetili samohranim majkama kako bi im olakšali u odgoju djeteta.

Samohranim majkama je teže od onih majki koje uz sebe imaju partnera. Pa tako samohrane majke svakodnevne poslove, uz svoje dijete moraju obavljati same. Kako bi si olakšale zatražite pomoć! Nemojte se stidjeti tražiti pomoć, priznajte same sebi da ne možete uvijek sve same, i dopustite neka vam netko pomogne.

Budite blagi prema sebi, nemojte si predbacivati kada pogriješite. Ljudski je griješiti, posebice kada ste sami u svojim problemima, pokažite djeci kako je normalno griješiti, samo treba shvatiti na vrijeme i ispraviti učinjeno.

Družite se što više, nemojte zanemarivati svoj društveni život. Dajte djecu nekome na čuvanje i popijte kavu sa svojom prijateljicom. Bilo bi dobro, kada bi se i upoznali sa drugim samohranim majkama, pa se zajedno podružili, jer će vas samo samohrana majka u potpunosti razumjeti.

Nekada će pred vama biti prepreke što je potpuno normalno, te nemojte očekivati da ćete uvijek sve moći riješiti i da ćete biti super mama, jer je to ponekad zaista nemoguće. Potražite pomoć kada zagusti i priznajte si da je nekad lakše kada vam netko pomogne.

Ako vam je teško zatražiti pomoć, nemojte se ustručavati prihvatiti pomoć kada vam ju netko ponudi. Koliko god bilo teže prihvatiti pomoć, nego ju zatražiti, morate ju prihvatiti kako bi si olakšali život.

Nemojte si oduzimati pravo na ljubav, samo zato što imate dijete. Normalno je imate potrebu s nekim podijeliti svoj život i biti voljeni, klince dajte na čuvanje, a vi si priuštite vrijeme za sebe. No, nemojte dopustiti da ljubavni odnos naruši vaš odnos sa djecom. Nikada svog partnera ne upoznajte sa djecom, sve dok ne budete sigurni da je veza stvarno ozbiljna, te da je partner ok.

Autor: A.Z., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock