Ruski hrčak, simpatična mala životinjica

ruski-hrcak

Ruski hrčak je mala životinjica loptastog oblika koja spada u porodicu Cricetidae, red Phodopus. Upola je manji od Sirijskog hrčka, najpoznatijeg i najpopularnijeg hrčka među kućnim ljubimcima.

Njegova osnovna karakteristika jest tamnosiva leđna pruga i siva boja krzna, koja u zimskim mjesecima prelazi u bijelu. Porijeklom je iz Kazahstana, Mongolije i Sibira gdje obitava u poljima pšenice i na livadama.

Kao kućni ljubimac, ruski hrčak pokazuje različite varijatete u boji krzna. Tako uz najčešćeg sivog, vrlo su česte jedinke bijele i plave boje (svi imaju tamnosivu prugu na leđima). Njihova sezona parenja u zatočeništvu traje tijekom cijele godine i za razliku od jedinki u prirodi, ne spavaju zimski san. Izrazito je uredna i čista životinja.

Odrasli hrčci su veličine 8 do 10 cm, i težine 50 do 75 grama. Spolno su zreli već u dobi od 6 tjedana, no bilo bi poželjno da se prvo parenje ne dogodi prije nego li dosegnu veličinu odrasle jedinke.

Kao i sirijski hrčak, i ovi hrčci najbolje funkcioniraju ukoliko žive sami. Ukoliko se u kavezu drže dva mužjaka, vrlo često dolazi do tuče koja može u najgorijim slučajevima i kobno završiti. Čak i između mužjaka i ženke vrlo često dolazi do agresije i to pogotovo u vrijeme dok ženka nije u spolnom ciklusu i odbija parenje.

Estrus se u ženke ponavlja svakih 4 dana, pa je to i glavni razlog njihovog čestog i mnogobrojnog potomstva. Graviditet traje 18 do 21 dan nakon čega ženka u gnijezdo napravljeno od piljevine, vate, sijena i sl. izlegne obično 4 do 8 mladih.

Mladunci su potpuno goli i slijepi sve do desetog dana kad počinju gledati i polako napuštati gnijezdo u potrazi za krutom hranom. S dvadesetak dana, majka ih odbija od sise i kao takvi sposobni su za samostalan život.

Može ih se držati u kavezima ili akvarijima. Na dno se stavlja piljevina i sijeno. Zanimljivo kod njih je to da nuždu obavljaju uvijek na istom mjestu, najčešće u određenom kutu kaveza.

Ruski hrčak je noćna životinjica, te će svoju aktivnost početi pokazivati u ranovečernjim satima, dok će tijekom dana večinom spavati. U nastambu je obvezno staviti kolut, na kojem hrčak zadovoljava svoje dnevne potrebe za aktivnošću.

Što se prehrane tiče, najbolje je hrčku davati kupovnu mješavinu zrnja s mineralno-vitaminskim dodatkom. Svježe voće i povrće je obvezno, ali u umjerenim količinama. Životni vijek ruskog hrčka iznosi oko 2 godine.

Jedna od velikih zabluda vezano za ove hrčke je ta što se u zoo shopovima vrlo često prodaju pod nazivom kineski hrčak. To je potpuno netočno, jer je kineski hrčak na prvi pogled sličan ruskom, no ima jako dug rep i dolazi iz drugog podneblja. Svakako nabavite ovog malog slatkog glodavca.

Autor: M.T.  Foto: Jpbarrass/Wikimedia