Newfoundland, nježni kanadski gorostas

Newfoundland, Foto: Snapski/Wikimedia

Newfoundland je jedna od najimpozantnijih pasmina koje privlače ne samo svojom veličinom nego i prekrasnom dlakom. To je prije svega pasmina za hladnija predjela, što i ne čudi obzirom da potječe iz daleke Kanade, države na samom sjeveru.

Postoje različite teorije koje se nadovezuju na podrijetlo. Naime neki čak tvrde kako se radi o britanskoj pasmini nastaloj tijekom 18. st kada je Newfoundland bio poznat kao engleski posjed.

Među obožavateljima ove pasmine moći ćete primjetiti kako je sve više onih koji smatraju da je nastao kombinacijom labradora retrivera. Takva teza potječe zbog sličnosti između tih dviju pasmina.

Jedna od teorija nadovezuje se na priču kako je ova pasmina nastala križanjem domaćih pasa i velikog crnog psa kojeg su nakon 1.100 godine na otok doveli upravo Vikinzi, s tim da je formiranje pasmine uslijedilo dolaskom europskih ribara.

Kakva god bila istina činjenica je kako se radi o prekrasnim i prije svega ponosnim psima. U početku su bili crno bijeli i upravo u to vrijeme postigli su veliku popularnost na području Engleske, a čak ih je u svojim djelima spominjao i lord Byron.

Radi se o proporcionalno građenom psu, velike snage i okretnosti. Tijelo mu je kompaktno, s tim da je kod ženki duže i elegantnije, nego što je to slučaj kod mužjaka. Prosječna težina iznosi 68 kg.

Unatoč tome što su masivni isto su tako poznati i po svojoj nježnijoj strani, a čak je dokazano kako su veliki prijatelji djece. Teško podnose vrućine i zbog toga im uvijek, a pogotovo za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci treba osigurati dovoljno vode.

Životni vijek je između 9 i 11 godina. Nažalost poput svih ostalih većih pasmina tako i oni nakon nekog vremena sve više imaju tegobe koje se manifestiraju u obliku srčanih oboljenja i naravno displazije kukova.

Foto: Snapski/Wikimedia

Autor: M.T.