Kućni miš, razigrani kućni ljubimac kratkog životnog vijeka

mis-i-kuglica

Kućni miš (lat.Mus Musculus) je najčešća vrsta miša koja se drži kao kućni ljubimac.Takvi miševi su uzgajani odabirom, kako bi se povećala i poboljšala njihova genetska struktura. Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Životni vijek je oko 1.5 do 3 godine.

Postoje razne varijacije u boji, od bijelog, crnog, crno-bijelog, sivog itd. Prema nekim podacima postoji oko 700 varijeteta miševa. Miševi su idealni mali ljubimci, zanimljivi za promatranje, jednostavni za njegovanje, i ne zahtijevaju mnogo brige vlasnika.

Podrijetlo miša je centralna i južna Azija, ali kako je miš vrlo prilagodljiva životinja, brzo je zauzeo veći dio Zemlje. Miš je glodavac iz skupine sisavaca. Neke karakteristike miša koje se primijete na prvi pogled su njihovi prednji zubi koji rastu tijekom cijelog života, pa je mišu prema nekim izvorima potrebno osigurati mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako bi mu zubi uvijek bili u dobroj formi.

Miševi vole društvo, pa ako ste se odlučili uzeti više miševa morate voditi računa o tome da će se 2 mužjaka često tući, pogotovo kada spolno sazriju. Zato se preporučuje uzeti dvije ili više ženki, koje su miroljubivije. Naravno, ako želite potomke miševa, uzmite mužjaka i ženku, s time da vam to ne bi preporučili jer tada ćete neprestano imati prinove koje ćete teško prodati ili pokloniti.

Miševi su prekrasni ljubimci ali za razliku od primjerice hrčka, gerbila ili štakora imaju puno izražajniji i vrlo specifičan miris urina. Kod ženki je taj miris manje intenzivan, ali također prisutan.

Kada odabirete svoje miševe, tražite one koji su aktivni, imaju čistu dlaku i ružičastu, čistu kožu na ušima i repu. Oči i nos trebaju biti čisti, a usta i analno područje čisti i suhi. Disanje treba biti relativno brzo, ali ne teško i bučno. Također provjerite kavez koji bi trebao biti čist, a izmet bi trebao biti normalnog oblika.

Ženke postaju spolno zrele s 6 tjedana starosti, dok mužjaci nešto kasnije, sa 7 do 9 tjedana. Ženka u prosjeku rađa 15 puta godišnje, a može ostati skotna već 24 sata nakon porođaja! Mužjaci često pomažu ženkama oko mladunaca, kojih u jednom leglu može biti i preko 20. Spolno zreli mužjaci u svojoj mokraći sadrže feromone koji su malo jačeg mirisa. Zbog toga je vrlo bitno održavati redovitu higijenu.

Mišići se rađaju gluhi, slijepi i bez dlake. Ali za samo 2 tjedna će u potpunosti ličiti na svoje roditelje. Miševi vrlo spretno uređuju svoju kućicu, unose u nju piljevinu, sijeno i hranu. Čišćenje se obavlja svakih 3 do 4 dana, a po potrebi i češće. Miš se voli penjati po raznim predmetima, provlačiti se i zavlačiti u rupe.

Miš je aktivan i danju i noću, no za nijansu je aktivniji noću. Uz piljevinu i kućice bitno je mišu osigurati i odgovarajuću prehranu. Posuda za vodu možda nije najbolje rješenje, jer će miš u njoj najvjerojatnije vršiti nuždu ili će ju u svojoj igri napuniti piljevinom i sijenom.

Najbolje rješenje su “flašice”, tzv. pojilice za vodu, koje se mogu naći u svakom pet shopu. Bitno je vodu mijenjati svaki dan. Hrana za miševe uključuje razne sjemenke, kukuruz, pšenicu, ječam, sjemenke suncokreta i dr. Miševima ne treba davati ništa od ljudske hrane. Strogo je zabranjeno davati im prženu, masnu, slanu i slatku ljudsku hranu. Od poslastica mu se može dati svježe voće i povrće.

Miš je vrlo čista životinja, kupa se i umiva više puta dnevno, slično kao i mačke. Ne prenosi nikakve zarazne bolesti, ukoliko je uzgojen i držan u adekvatnim higijenskim uvjetima. Ukoliko vam nije odbojan njihov dugačak rep, a nemate uvjete za držanje psa ili mačke, kućni miš je idealan kućni ljubimac za vas.

 Autor: M.T.  Foto: Photoxpress