Kućni ljubimac zamorac

Zamorac na slici, Foto: MJames/Flickr

Zamorci su zasigurno jedni od najučestalijih odabira mlađe populacije kada se odlučuju za kupovinu novog kućnog ljubimca. Kod nas se zasigurno može vidjeti veliki izbor ovih simpatičnih malih bića koji nam uljepšavaju dane.

Vjerojatno jedan od razloga zašto se velik broj roditelja upravo odlučuje za zamorca kao novog prijatelja za svoje dijete je ne tako velika svota koju moramo izdvojiti. Pored njih naravno tu je kavez i sva ostala pripadajuća oprema koju zamorac mora imati.

Zamorac je inače vrsta glodavca koji pripada obitelji Caviidae. Pretpostavlja se kako potječu iz područja Anda, a ranije studije provedene na temelju biokemije i hibridiziranja predložili su potomke srdonih vrsta cavy poput Cavia aperea.

Prema tim studijima od kojih se jedna oslonila na proučavanje njihove lubanje i skeletne morfologije došlo se do zaključka kako je predak današnjih zamoraca zasigurno životinja poznatija kao Cavia tschudii.

Poznato je kako igraju poprilično važnu ulogu u narodnoj kulturi mnogih autohtonih južnoameričkih skupina, pogotovo kao izvor hrane, ali isto tako kao bitan dio narodne medicine i zajednice vjerskih obreda. Od 1960. godine postoje napori kako bi se njihova potrošnje raširila izvan granica Južne Amerike.

Kada pričamo o zapadnim kulturama zamorac je počeo uživati veliku popularnost kao kućni ljubimac i to najviše zahvaljujući europskim trgovcima koji su na svojim putovanjima uspjeli prigrliti puno novih stvari, a među njima i nove životinje.

Među glavnim karakteristikama ovog malog bića oduvijek se navodila njihova poslušnost, dobra narav, odaziv za rukovanjem i hranjenjem. Kao velika prednost navodi se jednostavna briga.

Danas postoje organizacije diljem svijeta koje su posvećene uzgoju zamoraca. Nažalost zbog prirode ljudskog društva i danas je u velikoj mjeri zabilježeno testiranje upravo na njima u medicinske svrhe.

Naime poznato je kako su oduvijek bili najbolji modeli za proučavanje maloljetničkog dijabetesa, tuberkuloze i komplikacija u trudnoći.

Nažalost njihovom velikom manom smatra se to što žive jako kratko.

Autor: S.Š. Foto: MJames/Flickr