Kako očistiti nakit – zlato, srebro, platina, biseri…

žena s nakitom
Žena s nakitom, Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Vjerojatno ne postoji osoba koja nema barem jedan komad nakita (zlato, srebro, platina, biseri, pa čak i čelik) u svojoj maloj kutijici, a osim toga ipak se radi o jednom od popularnijih modnih dodataka. Zašto je tako?

Naime ako malo bolje pogledate svaki prsten, ili možda narukvica i ogrlica daju pravi finalni završetak vašoj odjevnoj kombinaciji. Recimo da ste se odlučili za crnu kombinaciju, uvijek je dobro dodati možda ogrlicu, naušnice, ili narukvicu koje će vas malo podignuti i prije svega otvoriti.

Slijedi nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći u održavanju vašeg nakita. Dakle ovisi o tome radi li se možda o srebru, zlatu, ili nekom drugom sastavu. Na temelju brojnih iskustava pokazalo se kako se nakit najbolje čisti pomoću četkice za zube, ili čak možda kistom koji obično koriste slikari.

Pogledajte video i uvjerite se kako još možete očistiti nakit.

Imate li kojim slučajem bisere njih možete čistiti tako što ćete ih povremeno uroniti u vinski ocat nakon čega ćete ih oprati malokm vodom i brisati pamučnom krpicom.

Platinu možete očistiti tako što ćete uzeti malo deterdženta pomiješanog s vodom i lagano par puta protrljati svoj nakit, nakon čega treba isprati i lagano osušiti.

Ako imate srebro bilo bi najbolje uzeti  manju posudu s vodom u koju ćete dodati malo limuna i sode bikarbone. Uronite svoj komad nakita u tekućinu i nakon toga operite te dobro obrišite pamučnom krpicom.

Zlato možete očistiti tako da uzmete malo alkohola i laganim potezima pomoću krpice samo protrljate.

Osim što trebate čuvati svoj nakit i paziti da vam se na bilo koji način slučajno ne ošteti, isto tako trebate voditi računa da vaš nakit bude čist. Zašto je to bitno? Jeste li ikada zapravo razmišlljali o tome kako se radi o komadu ukrasa koji dodiruje vašu kožu, gdje pritom skuplja brojne masnoće i mrtve stanice s vaše kože. Ako niste razmišljali o tome počnite, jer higijena uvijek prije svega, pa tako i u ovom slučaju.

Autor: S.Š., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock