Pametni trikovi za čišćenje kupaonice

Svi protiv jednog, Foto: Lasse Kristensen/Shutterstock

Kupaonica je prostorija u kući koja zahtjeva svakodnevnu čistoću, ali barem jednom mjesečno treba joj pružiti dubinsko čišćenje. Ako ne znate od kuda bi krenuli, u nastavku vam donosimo par savjeta koji će vam olakšati čišćenje kupaonice, uz koje će kupaonica biti besprijekorno čista.

Sva mjesta na kojima se uhvatio kamenac dobro izribajte varikinom. To ćete najbolje napraviti tako da četkicu za zube umočite u varikinu i dobro istrljate svako mjesto na koje se uhvatio kamenac. Nakon ribanja temeljito isperite vodom i dobro provjetrite prostoriju. Ovaj postupak je dovoljno raditi svakih 6 mjeseci.

Wc školjku je najbolje prati za početak sa sodom bikarbonom, tako da prosipate sodu bikarbonu u wc školjku i nakon par minuta istrljate i isperete. Nakon wc školjke operite dasku za wc, a na samom kraju četku koju bi trebali prati nakon svakog korištenja. Četku za wc najbolje je prati tako da preko nje prelijete varikinu pa ju nakon par minuta isperite vodom. Posudu za četku napunite toplom vodom pomiješanom sa sredstvom za pranje suđa, pa nakon nekoliko minuta izbacite tu vodu i ulijte novu čistu vodu u koju stavite čistu četku.

Najveći sakupljači bakterija u kupaonici su ručnici, koje je potrebno mijenjati svaka tri dana. Bilo bi dobro kada bi ručnike držali što dalje od wc školjke i kada bi ih odlagali na držače, a ne na kukice.

Tuš i kadu je najbolje oprati krenuvši od tuša. Tuš navečer prije spavanja umočite u plastičnu vrećicu napunjenu alkoholnim octom, zatvorite vrećicu i ostavite da tako tuš odstoji preko noći. Ujutro tuš isperite.

Zavjese za tuširanje ubacite u perilicu za rublje s još par ručnika kako bi se u potpunosti skinule sve prljavštine s nje pa kada je oprana je rasprostire da se posuši. Za to vrijeme napunite kadu toplom vodom i ostavite ju tako 15 minuta, nakon čega ju uobičajeno oribajte za dodatni sjaj.

Pločice u kupaonici pošpricajte s višenamjenskim sredstvom za čišćenje pa napunite kadu vrućom vodom i izađite iz kupaonice, koju ostavite zatvorenu 15 minuta kako bi sredstvo za čišćenje i para djelovali. Nakon toga pločice prebrišite sa suhom i čistom krpom.

Provjerite kako napraviti sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica.

 

Autor: A.Z., Foto: August/Shutterstock