Rekviziti za tjelovježbu koje možete koristiti i doma

Foto: Pixabay

U današnje vrijeme odličan trening uvijek možete odraditi u udobnosti svog doma, uz praktične i efikasne rekvizite koje u svojoj kolekciji imaju mnogi veliki zaljubljenici u fitness…

Baviti se redovitim fizičkim aktivnostima ne samo što utječe na našu tjelesnu kilažu, kao i oblikovanje tijela, već je od velike važnosti i za cjelokupno zdravlje ljudskog organizma.

Bolesti kardiovaskularnog sustava, kao i problemi s mišićima i kostima najčešće proizlaze upravo iz nebrige za vlastito tijelo, zbog čega je tjelovježba ključna ako želimo održati vlastitu dugoročnu vitalnost.

Vježbati možete grupno, ali i samostalno. Vaš trening može se odvijati u teretani, s različitim spravama i rekvizitima na raspolaganju, no ako nemate vremena za putovanje do fitness centra i nazad ili želite izbjeći plaćanje mjesečne članarine, uvijek imate mogućnost kvalitetan trening odraditi i doma.

Dapače, postoje jednostavne, a efikasne vježbe koje možete odraditi u udobnosti svoje sobe, a tu su i rekviziti koji su vrlo praktični pa ih možete koristiti i doma, a ne samo u teretani…

Prostirka za vježbanje

Sve kreće od prostora za odrađivanje vašeg treninga. Tu ulogu preuzima prostirka za vježbanje, koja zauzima malo prostora i uvijek je možete smotati i pospremiti, nakon što jednom završite svoju tjelovježbu.

Na prostirci možete trenirati koristeći isključivo težinu vlastitog tijela, ali i jednostavne rekvizite koji će se pobrinuti za dodatni otpor prilikom izvođenja pokreta. Samo imajte na umu da pri izvođenju vježbi ne radite preveliki pritisak nogama i rukama na jednu točku na prostirci, jer brzo će nastati oštećenja, nakon čega će se početi trusiti i morat ćete usisavati nakon svakog treninga…

Elastična traka

Bilo da preferirate mini bands ili pilates elastičnu traku, radi se o rekvizitima koji će učiniti vašu tjelovježbu još efikasnijom od otpora kojeg stvara isključivo težina vlastitog tijela.

Rastezljive trake i gume najnoviji su trend u fitnessu, jer prenosive su i zauzimaju minimalan prostor, a s njima je moguće odraditi sjajne vježbe za brojne različite mišićne skupine. Potrebno je tek malo kreativnosti i pokoji savjet kojeg ćete pronaći na Internetu.

Dodatni otpor koji s trakama dobivate pojačat će intenzitet tjelovježbe, a rezultat svega bit će toniranje i snaga mišića, ali i značajna potrošnja kalorija tijekom svakog odrađenog treninga…

Bučice

Radi se o jednom od osnovnih rekvizita u svijetu fitnessa, kojeg je uvijek moguće pospremiti pod krevet pa bučice svakako možete koristiti i kao kućni rekvizit za tjelovježbu.

Pomažu pri bilo kakvim treninzima snage, ali i pri različitim funkcionalnim pa i kardio treninzima, kao dodatni otpor kojim otežavate izvođenje zadanih pokreta.

Problem s bučicama je jedino taj što su za različite vježbe potrebni utezi različite veličine pa se pobrinite da nabavite više njih i da imate mjesto gdje ih možete uskladištiti…

Pilates lopta

Rekvizit koji može biti različitih veličina i možda u svojem najvećem obliku zahtijeva prostora, no isplati ga se imati doma, jer kad jednom naučite koristiti pilates loptu u svrhu tjelovježbe dobit ćete perfektnu antistres terapiju, koja će vam popraviti posturu i naučiti vas pravilnije disati.

Pilates lopta jedno je od omiljenih pomagala prilikom treninga mnogim ženama, zato što im pomaže da oblikuju i izgrade tijelo, ali i da se riješe bolova u leđima te učvrste mišićnu jezgru svoje muskulature, uključujući trbušni zid te mišiće gluteusa…

Šipka i klupa

A za one koji žele odraditi žestoki trening snage u vlastitim prostoru, najbolja odluka definitivno je nabaviti šipku za utege, jer ona je osnovni rekvizit svakog ozbiljno body buildinga.

Šipke za utege dolaze u različitim veličinama, postoje i one manje težine namijenjene ženama pa svakako prvo proučite što se sve nudi u online trgovinama, prije nego se odlučite za kupovinu: https://www.fitnesshop.hr/trgovina/fitness/sprave-za-snagu/sipke-za-utege/.

A tu su naravno i bench klupe, koje idu perfektno uz šipke za utege, jer na njima se odvijaju treninzi fokusirani na prsne mišiće, a mogu poslužiti i pri radu na bicepsima, leđima, tricepsima i ramenima.

Ako želite klupu za vježbanje i šipku za utege koristiti kod kuće, tada je najbolje imati cijeli prostor pretvoren u vlastitu teretanu, bilo u podrumu ili u prostoriji koju inače ne koristite. A izbor klupa je raznolik, od ravnih do podesivih pa provjerite što se sve nudi kako biste dobili za svoj novac upravo ono što tražite: https://www.fitnesshop.hr/trgovina/fitness/sprave-za-snagu/bench-i-klupe-za-vjezbanje/.

U svakom slučaju, ako želite svoje treninge odraditi u udobnosti vlastitog doma, to je u današnje vrijeme itekako moguće. Možete to činiti isključivo uz pomoć težine vlastitog tijela, ali i uz pomoć različitih rekvizita, od onih jednostavnih i lako sklopivih, do onih koji zauzimaju više prostora, ali nam i daju šansu da ostvarimo vrlo ambiciozne fitness ciljeve…