Refleksološka masaža stopala

masaža stopala
Masaža stopala, Foto: Kzenon/Shutterstock

Naša stopala nisu samo produžetci nogu koji nam daju stabilnost dok hodamo i mjesto na kojem se nalaze noktići koje možemo ukrasiti raznim bojama. Stopala su zapravo jako delikatan dio tijela koji svakodnevno podnosi velike stresove. Ispunjena su mnoštvom košćica, krvnih žila i živaca koji se referiraju na razne organe ili skupine organa unutar tijela.

Zanimljivo je da je još u Egiptu primjećeno kako masaža stopaka može utjecati na cjelokupno stanje organizma. Refleksologija se zapravo temelji na metodi stimulacije i pritiska točaka na stopalima ili pak dlanovima na kojima se nalaze važna živčana čvorišta. Svaka točka povezana je sa jednim organom i prema osjetljivosti pojedine točke može se prepoznti da postoji problem u određenom dijelu tijela.

Refleksološka masaža stopala zapravo je jedan cjelovitiji pristup čovjeku i njegovu zdravlju. Ona stimulira slobodan protok energije kroz sve organe, relaksira tijelo i vraća fizičku i duhovnu ravnotežu koju toliko puta izgubimo pri susretu sa svakodnevnim izazovima. Njen konačni cilj je stvoriti potpuni balans unutar tijela i osigurati slobodan protok energije.

Pogledajte video o tome kako najbolje izmasirati stopala.

Ako je energija u nekome dijelu tijela blokirana čitavo to područje izloženo je opasnosti od razvoja bolesti i sklono je degeneraciji. Znalačkim stimuliranjem točaka na tabanima potiče se cirkulacija i rješavaju blokade energije koje su nastale zbog napora, stresa, nezdravog života i slično.

Stimulira se sposobnost tijela da se zaliječi samo od sebe. Događa se to da kada refleksolog nađe osjetljivu točku na nju primjenjuje pritisak i prisilno šalje signal mozgu koji zatim komunicira sa organom ili skupinom organa povezanih sa tom točkom i optimizira njihov rad.

Tek kada se funkcije svih organa nalaze u ravnoteži i energija teče bez zastoja možemo biti sigurni da smo minimizirali šanse razvoja bolesti i da živimo uravnoteženim životom. Kombinacija povremene refleksološke masaže stopala sa kvalitetnom prehranom i umjerenom tjelovježbom učinit će vas zdravom, lijepom i zadovoljnom.

Autor: L.K. Foto: Masaža stopala, Foto: Kzenon/Shutterstock