Fiziološki učinci masaže

masaža

Masaža se ne odnosi samo na fizički učinak masaže, nego je terapeutski učinak puno širi. Primijenite li masažu na, primjerice, bolna ramena ili stopala, ne samo da će masaža otkloniti bol u određenom području nego ćete se i psihički puno bolje osjećati. Dok traje masaža izdvajate se iz okoline i posvećujete se sebi.

Osim što masaža pomaže i uklanja bol sa određenog područja, masaža na duže pomaže cijelom tijelu. Primjerice,liječite li migrenu masažom, nakon određenog vremena, migrena će potpuno nestati i osjetit ćete olakšanje u području ramena, vrata i glave.

Masaža potiče cirkulaciju i ubrzava tok krvi, a krvne žile postaju fleksibilnije. Ima i pozitivan učinak na arterijsku cirkulaciju, napetost kože i tjelesnu temperaturu. Povećava čvrstoću i aktivnost mišića koji tako postaju jači i pokretljiviji, jer se pojaćava cirkulacija i oksidacija.

Budući da masaža poboljšava cirkulaciju,povoljno djeluje i na celulit, jer cirkulacija prokrvljuje celulitne naslage i smanjuje ih. Borba protiv celulita uspješnija je ako je kombiniramo sa vježbanjem i pravilnom prehranom.

Tjelesni dodir u masaži aktivira živčane stanice te istovremeno stimulira osjetilni dio mozga, što dovodi do opuštanja, pa je i opće stanje u organizmu puno bolje. Masaža potiče proizvodnju endorfina, koji ima analgetsko i antiupalno djelovanje. Masaža je zato dobra za otklanjanje migrena i glavobolja.

Najjednostavnije sredstvo za masažu su naše ruke, no uvijek možemo iskoristiti neko pomagalo. U specijaliziranim trgovinama. Pomagala se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama prirodnih proizvoda. Po prihvatljivim su cijenama i pomoći će vam da se opustite i riješite bolova i napetosti.

Masaža se može izvoditi na suho ili pomoću krema ili esencijalnih ulja. Ulje ili kremu nanesemo na bolno i napeto područje i time osim osjeta dodira budimo i neke druge osjete.

S obzirom na niz međusobno povezanih pozitivnih učinaka masaže nije čudno da masaža pozitivno djeluje na opće stanje organizma. Savjetujemo svakako da se odlučite i isprobate je, a rezultati sigurno neće izostati.

Autor: D.K., Foto: Olaf Speier/Shutterstock