Kako napraviti aromatično ulje

maslinovo ulje

Maslinovom ulju se od davnina pripisuju iscjeliteljska svojstva. Osim toga, poznato je da je i lako probavljivo. u Sredozemlju se ovo ulje koristi u pripremi sve hrane i oni će sigurno potvrditi ovakve navode. Za vaše zdravlje je bitno da koristite ulje samo najbolje kakvoće.

Hladno prešano maslinovo ulje, ulje od soje te od pšeničnih klica. Ako ovim uljima dodate i začinskog bilja, dobit će doista posebnu notu.

Začinjeno ulje možete i sami napraviti. Srećom, imamo toliko puno začinskog bilja pa doista možemo biti maštoviti pri pripremi jela. No, ulja isto možete obogatiti okusima kako bi jela kojima ih dodajte, dobila doista posebnu aromu.

Aromatična ulja je doista jednostavno raditi, treba vam samo hladno prešano ulje, mirodije i svježe začinko bilje.

Napravite ulje s timijanom koje možete koristiti za kupku kod prehlade ili začinjavanje salata. Potrebno vam je 200 grama svježih grančica timijana i jedna litra maslinovog ili suncokretovog ulja. Grančice timijana operite, lagano osušite i istrgajte listove. Stavite ih na drvenu dasku i nježno zgnječite vilicom.

Listiće stavite u bocu, prekrijte uljem i ostavite da odstoji dva tjedna. Nakon toga percijedite i prelijte u drugu bocu.

Ulje s češnjakom možete koristiti za premazivanje ribe, povrća i mesa. Potrebno vam je dva režnja češnjaka, jedna grančica ružmarina, jedna grančica timijana i jedna sušena komuška crvenog čilija i za kraj pola litre maslinovog ulja.

Očistite češnjak i i stišćite debljom stranom noža kako biste mu istisnuli sok. Češnjak stavite u bocu. Timijan malo poškropite vodom pa ga osušite. češnjaku dodajte čili i zatim dodajte ulje, zatvorite i ostavite neka odstoji barem tjedan dana prije prve upotrebe.

Aromu bosiljka možete sačuvati ako ga stavite u maslinovo ulje. Možete uzeti 150 grama svježeg bosiljka i jednu litru maslinovog ulja. Bosiljak operite i osušite, stavite ga u bocu i tanjim dijelom kuhače ga dobro natapkajte. Ulje zagrijte na laganoj vatri da postigne temperaturu od 4o Celzijevih stupnjeva. Nakon toga prelijte uljem bosiljak i ostavite da tako stoji tri do četiri tjedna. Nakon nekog vremena izvadite bosiljak jer će postati sluzav, a vaše će se ulje pokvariti.

Autor: S. G., Foto: Alexandr Makarov/Shutterstock