Putovanje s bebom

putovanje dijete

Dobili ste malu bebi, no od tada je prošlo već par mjeseci i htjeli bi putovati, no ne znate da li možete, tj- da li beba smije putovati, i ako da kojim prijevoznim sredstvom. Odgovore na sva ta pitanja i mnoge druge donosimo u nastavku.

Za početak dobro je znati da malo dijete može putovati bilo kojim prijevoznim sredstvom! Automobil, vlak, avion, autobus ili brod, za bebu je sasvim svejedno, jer ste njoj najbitniji vi. Mala dijeca mogu putovati već od prvog dana svog života, no najbitnije je da imaju neophodnu i konstantu brigu.

Prije putovanja spremite torbu koja vam obavezno u svakom trenutku mora biti pri ruci, a u koju ćete spremiti sve stvari koje su vam neophodne na putovanju. Sa dobro spremljenom torbom možete mirno putovati, jer ćete biti spremni za svaku situaciju, kao što je mijenjanje pelena, hranjenje, promjena odjeće, itd.

Uvijek uz sebe imajte:

– nepropusnu podlogu za prematanje

– obične i vlažne maramice

– rezervnu odjeću (body, čarapice, štramlice, hlačice, majicu…)

– nekoliko pelena

– rezervnu dudu

– omiljenu igračku

– dekicu

– flašicu sa vodom ili čajem

– keksiće

– voće

– jogurt

– ukoliko dijete ne doji pripremite mu njegovu gotovu hranu tako da sa sobom nosite steriliziranu flašicu, kutiju mlijeka u prahu, električni grijač mlijeka i flaširanu vodu

Nije bitno koje ćete prijevozno sredstvo odabrati kako bi stigli na željenu destinaciju, odaberite ono što vama najviše odgovara, s obzirom na duljinu puta. Za putovanje na dalje destinacije najbolji izbor je avion, a prije leta uvijek se konzultirajte sa djetetovim liječnikom, te pripazite da dijete nema upalu uha. Kako bi pritisak u ušima prilikom slijetanja nestao, dajte djetetu da popije čašu vode.

Za dijete koje se voli voziti u svojoj autosjedalici, najbolje prijevozno sredstvo je automobil, u kojem su i roditelji najkomotniji te vrijeme putovanja mogu organizirati prema sebi. Putovanje vlakom traje dulje no puno je komotnije od bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva.

Pomozite djetetu da mu put što prije prođe, tako da pjevajte, pričate priče i zabavljate ga njegovim omiljenim igračkama.

Prilikom putovanja uvijek uz sebe imajte kremu protiv uboda, dezinfeksijcko sredstvo za rane, sterilnu gazu, sprej za hlađenje rane, antiseptik, flaster i toplomjer.

Autor: A.Z., Foto: Micha Rosenwirth/Shutterstock