Psihološke igre u vezi

psiholoske igre

Od pamtivijeka jedan od razloga svađe između muškaraca i žena su psihološke igre u vezi. Iako će svaka strana krivnju bacati na onog drugog, treba znati da svaka medalja ima dvije strane. I jedni i drugi se ponekad vole poigravati partnerima, ali kada treba naći krivca, uvijek će to biti onaj drugi iako su i sami djelomično krivi.

No psihološke igre se ne mogu igrati same. Kao i u tenisu, jedan servira, drugi vraća udarac i obrnuto. No, zašto igramo te igre? Jedan je razlog da je tako najlakše dobiti ono što želimo, te da je tako lakše održavati vezu bez prave intimnosti kako ne bi otkrili svoju ranjivu stranu.

Želite li promijeniti partnera, prvo morate promijeniti sebe. Druge ne možete mijenjati, no sebe možete i to možete promijeniti onaj dio koji ne ovisi od drugima, nego o vama.

Svaka psihološka igra krije želju za pažnjom. Tako pokušavamo manipulirati tuđim reakcijama. Dok to radimo, možda pomislimo da će nam osoba uzvratiti pažnjom ako mi napravimo nešto dobro za njega. Naravno, kratkoročno to djeluje, ali dugoročno može biti porazno za vezu jer će se nagomilati ljutnja i osjećaj nemoći. Ovakva igra u konačnici završava svađom gdje vi pokušavate povratiti osjećaj moći. Nakon toga ćete se morati pojadati prijateljicama i razmišljati da li mi stvarno treba netko tko će me stalno povlačiti za nos ili netko tko će biti uvijek iskren sa mnom?

Muškarci znaju često igrati nepoštenu psihološku igru gdje vam nikad ne žele reći nešto izravno. Na upit o prijašnjim vezama, neće dati izravan odgovor. Ako ga pitate za vašu vezu vjerojatno će pokušati izbjeći konkretan odgovor ili će ga zanemariti. Ponekad se muškarci poigravaju tako s vama jer im je to zabavno, no vama to i nije neka zabava.

Razgovarajte sa svojim partnerom i provjerite shvaća li on što je bliskost i ozbiljnost veze. Ili želi biti s vama samo dok mu je zabavno? Ako vidite da niste na istoj valnoj duljini s vašim partnerom, da nije zainteresiran ulagati u vezu, onda je vrijeme da dignete sidro.

No prije toga otvoreno i iskreno porazgovarajte o svemu, jer se problemi mogu riješiti, a ako vam to ne uspije, nemojte imati grižnju savjesti i prekinite tu vezu. Ponekad veza dođe do točke gdje nema povratka.

Autor: S. G., Foto: CREATISTA/Shutterstock