Ovisnost o kozmetici

Djevojka se uređuje, Foto: kostudio/Shutterstock

Žene su kozmetiku počele koristiti još u davnoj prošlosti. Oduvijek se smatralo kako kozmetika i šminjkanje ženi daju profinjen izgled i ističu njihovu ljepotu. Isprva su se koristili ruževi, lakovi za nokte i boje kojima se ukrašavalo lice.

Danas na tržištu postoje svakojaki preparati i razna kozmetička pomagala. Postavlja se pitanje jesu li se žene navukle i postale ovisne o šminkanju.

Rijetko ćete koju ženu na cesti vidjeti a da na sebi nema nimalo šminke ili da ne koristi nikakve kozmetičke preparate. Ukoliko izuzmemo sredstva koja se namijenjena osnovnoj higijeni, malo koja žena neće koristiti nijedan drugi preparat. Kreme za lice, koje vašoj koži daju vitalnost i osvježuju je, koriste i one žestoke pobornice protiv make-upa.

Razvojem tehnologije i medicine, svakim je danom sve više kozmetičkih proizvoda na policama trgovina. Postavlja se pitanje jesu li uistinu svi ovi preparati prijeko potrebni za održavanje ljepote i zdravlja?

Koliko pritisak koji stiže iz raznih smjerova utječe na ženu da se odluči koristiti kozmetičke preparate? U posljednje vrijeme nisu samo žene na meti kozmetičke industrije, već to lagano postaju i muškarci.

U ne tako davnoj prošlosti bilo je normalno da muškarac ima svoj prirodni miris, i znoj je malo kome smetao. Danas su novinski stupci i televizijske reklame prepune preparata koji se “moraju” koristiti kako bi muškarac bio privlačan i zdrav.

Obzirom kako živimo u digitalnom dobu, gdje jedna fotografija može u sekundi završiti na drugom kraju svijeta, muškarci počinju koristiti i one proizvode kojima će njihov izgled biti bolji. Za potrebe svih televizijskih, filmskih ili fotografskih snimanja, trebaju svi sudionici biti našminkani kako bi što bolje izgledali u finalnom produktu.

Koliko su nam kozmetički proizvodi uistinu bitni za normalan način života? Odgovor na ovo pitanje razlikovati će se od osobe do osobe, no sigurno ćemo moći primjetiti kako su kozmetički proizvodi u ovom potrošačkom društvu uzeli maha.

Za svaki dio tijela postoji nekoliko vrsta preparata kojima ćete održavati taj dio zdravim i lijepim. U svakoj vrsti nalazi se nekoliko desetaka istih proizvoda koji samo potječu od drugog proizvođača.

Koji proizvod izabrati. Često u reklamnim porukama možemo čuti kako je određen preparat dobro koristiti dulji vremenski period jer se tek onda pojavljuju pravi rezultati. Koliko je to istinito i le li nam kozmetika uistinu toliko važna, morat ćete procjeniti sami.

Autor: M.T. Foto: kostudio/Shutterstock