Kako se organizirati uz dvoje djece

dvoje djece

Imati dvoje male djece, između kojih je vrlo mala razlika je zaista izazov majčinstva. To je nekada neprocjenjivo i predivno, dok s druge strane iziskuje veliku organizaciju i odricanje. Takvoj majci je potrebna pomoć.

Ona ne može voditi sve kućanske poslove i brigu o djeci sama. Potrebna joj je muževa pomoć, jer bez njega neće moći “pohvatati konce”. Podijelite poslove i neka vam muž bude na pomoći. Prepustite mužu brigu o kupovini, neka vas opskrbljuje svim potrebnim namirnicama, da ne morate s djecom u kupovinu.

Zadajte mu još neki zadatak, koji jednostavno ne stižete. Ako u vašoj blizini žive bake i djedovi, zamolite ih da vam uskoče i ponekad pričuvaju djecu ili barem jedno dijete. Dovoljno je da ga odvedu u park ili da vam donesu ili vas pozovu na ručak. Vama bi to puno značilo.

Nemojte se ustručavati izraziti svoje želje i potrebe. Ako ćete sav teret i obaveze imati na svojim leđima, biti ćete previše opterećeni. Pokušajte se organizirati u svom domaćinstvu. Idite u shopping jedanput u tjednu i ako možete pripremite ručak za dva dana, da ne trebate raditi ručak svaki dan.

Odredite jedan dan u tjednu koji  će biti samo vaš. Taj dan iskoristite samo za sebe. Radite one što volite, idite u shopping, u kozmetički salon, na masažu, druženje s prijateljicama… Posvetite taj dan samo sebi, a muž ili bake i djedovi neka čuvaju djecu.

Uvijek pronađite vremena za razgovor sa svojim mužem. Oko svega se morate zajedno dogovarati i donositi zajedničke odluke. Osim razgovora, pronađite vremena samo za vas dvoje. Idite na večeru, u kino, šetnju, radite ono što ste nekoć radili kada ste bili bez djece.

Uvijek pronađite vremena za sebe, maknite se barem na trenutke od svakodnevice i uživajte. Nemojte se svađati oko financija. Financije su najveći problem mladih parova. Iako je nekada jako teško, pogotovo kada živite od jedne plaće, tješite se s činjenicom da neće tako biti vječno.

Uživajte u slatkim trenucima s vašom djecom jer će tako brzo odrasti. Vrlo je važno da vi kao supružnici dijelite brigu oko vaše djece. Neka se svaki od vas posveti jednom djetetu, kako ne bi sav teret bio na vama.

Nemojte zanemarite svoje starije dijete. Usprkos manjku vremena, posvetite mu se, igrajte se s njime. Nekada će biti teško i nepodnošljivo, ali period odrastanja vaše djece tako brzo prođe, da će vam jednom sve te brige i obaveze nedostajati.

Autor: M.Š., Foto: Ilike/Shutterstock