Savjeti za zamjenu stakla

savjeti za zamjenu stakla

Moderni PVC prozori su jednostavni za održavanje, ali ako ispadnu iz vodilice, razbiju se ili napuknu, za popravak je potrebna pomoć majstora. Prozori s drvenim okvirima lako se popravljaju i održavaju, a probleme poput loše izolacije ili puknuća možete sami riješiti. Ako dođe do puknuća dobro je poznavati koji su najbolji savjeti za zamjenu stakla.

Za zamjenu stakla nije potreban staklar jer se posao može odraditi bez vanjske pomoći. Kako bi se izbjegli dodatni troškovi potrebno je izrezati kartonski predložak koji odgovara prozorskom okviru te ga odnijeti staklaru. Važno je objasniti na kojem će se mjestu nalaziti prozor kako bi se moglo odrezati staklo koje će imati odgovarajuću debljinu.

Kako sam zamijeniti staklo? Potrebno je malo više od sat vremena kako bi imali novo staklo, ali prije toga treba voditi računa da se nabavi sav potreban materijal. Posao nije moguće odraditi bez kista, metra, starog dlijeta, staklarske gladilice i staklarskih čavlića.

Kako bi uspješno zamijenili staklo treba razraditi staklarski kit sve dok ne postane dovoljno podatan. Rub na koji će se položiti staklo mora se obložiti slojem kita debljine 3 mm. Novo staklo oprezno ćete pritisnuti uz kit tako što ćete ga umjesto od sredine početi polagati od donjeg ruba.

Nakon toga se izmjere jednaki razmaci oko stakla i uz pomoć drvenog drška od starog dlijeta zakucaju se staklarski čavlići, koji će pomoći čvrsto držati staklo. Na metalnim prozorima staklo treba učvrstiti pomoću posebnih metalnih klipsi.

Kad je staklo učvršćeno, utisne se dovoljno kita na rubu stakla i zagladi se ravnom stranom gladilice kako bi mogli dobiti kosinu pod kutom od 45 stupnjeva te se ukloni višak koji se može skupiti na rubovima.

Potrebno je umočiti slikarski kist u vodu te prijeći preko svježeg kita kako bi se provjerilo je li kit u tijesnom kontaktu s prozorskim okvirom i staklom te da bi se poravnale preostale neravnine.

Kit ne treba bojati barem dva tjedna jer će tako imati dovoljno vremena da se stvrdne. Nakon što se lit premaže lakom i bojom, treba prijeći 2 mm po staklu. Tako će se spriječiti prodiranje vode iza kita te natapanje drvenog okvira. Sve je moguće uz pomoć nekoliko korisnih i praktičnih savjeta.

Autor: S.Š., Foto: LesPalenik /Shutterstock