Što ako voda izlazi iz kanalizacije

što ako voda izlazi iz kanalizacije

Poplavljena dvorišna staza ili dvorište može ukazivati na začepljenu cijev između kanalizacijskog šahta i kuće. U takvim je situacijama dobro znati što učiniti ako voda izlazi iz kanalizacije. S nekoliko korisnih savjeta problem bi se mogao ubrzo riješiti.

Odvodu se može pristupiti bilo kroz kontrolno okno ili kanalizacijski otvor. Kako bi se što prije pristupilo rješavanju problema, treba se dobro upoznati sa svim dijelovima kuće zaslužnima za normalan protok vode. Kanalizacijski šaht je najlakše prepoznati po tome što je izgrađen od cigle, betona ili plastike i pokriven je teškim poklopcem, bilo od betona ili željeza.

Što učiniti ako voda izlazi iz kanalizacije? Ukućane bi trebalo upozoriti da ne puštaju vodu na slavini kako voda ne bi još više rasla te da ne koriste nužnik.

Uz pomoć odvijača bit će potrebno sastrugati koroziju ili prljavštinu. Na poklopcu se obično nalaze ručke s kojima će ga biti lakše podignuti. Kako se ipak radi o teškom predmetu, bit će potrebno provući uže kroz ručke i pronaći neko uporište kako bi se podigao poklopac.

Sigurno je kako će kanalizacijski šaht biti pun vode. Bilo bi dobro pronaći dovoljno dugačak štap kako bi mogli doći do rupe odvodne cijevi. Štap treba gurnuti što je više moguće i pokušati izbiti prljavštinu koja se zaglavila upravo na tom mjestu.

Ako postoji mogućnost da se vidi otvor od odvodne cijevi, ona se može očistiti uz pomoć visokotlačnog čistača. Mlaznicu čistača treba staviti u cijev. Tako se može odčepiti cijev, ali samo ako razlog začepljenja nije negdje duboko u cijevi, na mjestu do kojeg nije jednostavno doprijeti.

Ukoliko je odvod i dalje začepljen to znači da će biti potrebno pronaći duži komad štapa ili šipke za odčepljivanje, pomoću kojih će biti laše doprijeti do mjesta začepljenja.

Nije potrebno posebno naglašavati kako treba biti oprezan i ne riskirati ozljedu. Ako se problem čini većim i nemogućim za riješiti, uvijek je najbolje pozvati majstora koji uz sebe ima sav potreban alat.

Svatko treba procijeniti hoće li sam pokušati popraviti problem u kući ili će se ipak odlučiti za vanjsku pomoć jer ipak se radi o prljavom poslu koji traži puno vremena.

Autor: S.Š., Foto: Kurhan/Shutterstock