Masaža u trudnoći

trudnica na lopti

Nema trudnice koja barem na kraju trudnoće ne žudi za masažom. Masaža je poznata po svojim dobrim učincima i opuštanju, no je li dobra u trudnoći? Mnoge trudnice zanima odgovor na ovo pitanje, a ako ste i vi jedna od njih, u nastavku vam donosimo odgovore vezane za masažu u trudnoći.

Učinci terapeutske masaže su vrlo korisni za zdravlje svakog čovjeka, a kada se radi o masaži trudnice, važno je da se ne prepuštate bilo kome u ruke, te da se izvodi samo prenatalna masaža, kod stručnog osoblja koje je osposobljeno za ovu vrstu masaže.

Trudnice koje se masiraju za vrijeme trudnoće mogu imati lakši porođaj, manje bolove za vrijeme trudnoće, kao i manje simptome depresije. Trudnice koje prakticiraju masažu dva puta na tjedan, su sretnije te pod manjim stresom, od trudnica koje ne prakticiraju masažu.

Većini trudnica za vrijeme trudnoće otiču zglobovi, zbog čega bi im masaža uvelike pomogla smanjenjem nakupljene vode i stimuliranjem tkiva. Neke trudnice imaju problema s bolovima u donjem dijelu leđa, takvim trudnicama masaža može uvelike pomoći da se oslobode napetosti u mišićima.

Prenatalna masaža ima prednosti kao što je smanjenje boli u zglobovima, smanjivanje oticanja, smanjivanje stresa, smanjivanje bolova u leđima, poboljšanje cirkulacije, smanjenje napetosti mišića, smanjenje glavobolje i bolji san.

Ako se odlučite na masažu u trudnoći, znajte da je najbolji položaj za masažu ležanje na boku. Niti slučajno nemojte ići na masažu kod bilo koga, nego samo kod provjerene i educirane osobe. Imate li problema s ranim javljanjem kontrakcija, bilo bi poželjno da izbjegavate masažu u trudnoći.

Ako imate trudničku hipertenziju, ukoliko ste u prethodnim trudnoćama rodili prije vremena, ukoliko je trudnoća visokorizična, ukoliko imate preeklampsiju, jake glavobolje ili visoki krvni tlak, svakako obavijestite o tome terapeuta.

Trudnice smiju prakticirati masažu tijekom cijele trudnoće, ali samo kod educiranog terapeuta, te bi bilo dobro kada bi se masaža izbjegla za vrijeme prvog tromjesečja, kada postoji veliki rizik od spontanog pobačaja.

Autor: A.Z., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock