Idealna boja za kosu

žene kod frizera

Kažu frizeri da je jesen idealno godišnje doba za bojanje kose, posebice ako želite prijeći na nešto dublje nijanse. Ako ste se odlučili za mijenjanje boje kose, savjetujemo vam da obratite pažnju na tonove u kosi, koji su vrlo važni prilikom mijenjanja boje kose.

Postoje tri osnovne boje kose, a to su plava, crvena i smeđa, naravno tonova u tim osnovnim bojama ima mnogo. Tonovi u bojama mogu biti hladniji i topliji, a baš o tim tonovima ovisi hoće li vam boja kose pristajati uz lice ili ne. Ako imate tople tonove kože, a kosu obojite u hladne tonove, vaše lice će izgledati umorno i bolesno. Isto tako će se dogoditi ako na hladniju nijansu kože stavite tople tonove na kosu.

Tamnom tenu lica odgovaraju sve čokoladne nijanse kose, kao i svjetlije nijanse. Crveni tonovi primjerice izgledaju savršeno na tamnoj koži, a jarko crvena boja kose u kombinaciji s plavim tonovima se na tamnoj koži nikako ne preporučuje. Osobe s tamnim tenom kože, imaju i prirodno tamnu kosu, pa se savjetuje izbjegavanje prevelikog posvjetljivanja kose. Za boju kose najbolje je izabrati zlatne pramenove ili ombre.

Svjetlom tenu najbolje odgovaraju smeđe nijanse koje nisu pretamne, a u velikom luku treba izbjegavati crnu kosu. Crvena kosa na svijetlom tenu, najbolje odgovara u jarko bakrenoj ili riđoj nijansi. Plavušama će najbolje odgovarati zlatne i platinaste nijanse, naravno ovisno o tonu kože.

Srednje tamnom tenu kože najbolje odgovara srednja nijansa smeđe boje kose. Ako su tonovi kože topli, najbolje će im odgovarati boja karamele, a ako su tonovi kože hladni, najbolje će im odgovarati smeđa boja u kombinaciji s crvenom. Nijanse boje patlidžana treba izbjegavati, kako koža lica ne bi izgledala žuto, a osobe svijetle puti bi trebale izbjegavati pepeljaste tonove kose.

Prije nego krenete s bojanjem kose, savjetujemo vam da se dobro informirate koju boju kose ćete izabrati, kako ne bi pogriješili pri odabiru.

Autor: A.Z., Foto: Gemenacom/Shutterstock