Povratak kiča

Kičasti pas, Foto: WilleeCole/Shutterstock

U tridesetim je godinama prošlog stoljeća kič doživio svoj procvat, tok se u modnom svijet on pojavljuje svako malo. Kičasti odjevni predmeti su nametljivi, na granici lošeg ukusa, pomalo ružni, ali opet su na neki način veoma privlačni. Mnogi će od nas u trgovinama s odjećom ili obućom odabrati baš onaj komad za koji i sami misle kako nije skroz lijep i elegantan, već je pomalo neprivlačan.

Zašto ljudi vole kič? Je li to još jedan način da sami sebe istaknu i budu uočljivi gdje god se pojave? Odgovori na ovo pitanje bit će raznovrsni. Na svjetskoj glazbenoj sceni svako se malo pojavi neki umjetnik koji inzistira na isticanju sebe i predmeta u koje je obućen. U posljednjih smo nekoliko godina svjedoci pojave Lady Gage čije odjevne kombinacije variraju od haljine od sirovog mesa, do raznih instalacija koji zahtjevaju dug period izrade. Od malo starijih izvođača, svi se sjećaju Cher koja svojim odjevnim kreacijama zna zapanjiti i danas.

Postoje mnogi teoretičari koji se bave proučavanjem kiča. Među njima se nalazi i talijanski teoretičar umjetnosti Gillo Dorfles koji kič definira kao neobičan stil koji se koristi kako bi se pojačao dojam i originalnost nekog dijela.Njega ima posvuda, a svaka osoba ima svoju definiciju kiča koja se najčešće razlikuje od svih ostalih.

Kiča ima posvuda i uvijek, a njime se ne koriste samo žene. Za vrijeme francuskog zlatnog doba kada su vladali kraljevi Luj XIV i Luj XVI, izgrađene su neke od najsjajnijih građevina, koje i danas ostavljaju ljude bez daha. Sam je ulazak i pročelje Versaillesa, toliko upečatljivo, da neki dvoje je li to uistinu lijepo ili samo kičasto. Slobodno možemo reći kako su se kičem uvijek koristili oni bogatiji slojevi, posebno kraljevske ili neke druge velikaške obitelji. Još se ivijek kraljevska vjenčanja i obljetnice održavaju uz mnoštvo kiča, koji dokazuje običnim ljudima kako oni i dalje imaju moć.

Danas je kič pristupačan svima. U svim trgovinama s odjećom i obućom možete naći barem jedan komad koji se po nečem ističe među drugima. Hoće li se baš vama dopasti ovaj predmet, pa da ga kupite, ovisi o vašoj percepciji. Treba li vam neki odjevni predmet koji ne možete iskombinirati sa nijednim drugim u ormaru, a rado ćete ga nositi u nekim prilikama, vi se osoba koja je sklona kiču. Za razliku od vas, postoje i oni koji uvijek igraju na sigurno sa odjećom, njih često nazivamo i “ziherašima”. bilo kako bilo, ako ste spremni za kič, nosite ga, uživajte u njemu i budite sigurni kako ćete biti primjećeni.

Autor: M.T., Foto: WilleeCole/Shutterstock