Ogulin, najveći grad Gorske Hrvatske

đulin ponor
Đulin ponor, Foto: Lovro Rumiha/Wikimedia

Ogulin se nalazi unutar Karlovačke županije i unutar samoga grada živi oko 8000 stanovnika. Grad je osnovan još u kasnom srednjem vijeku od strane Berbnardina Frankapana koji je živio u obližnjem Modrušu. Ogulinsko središte još i danas krase dvije kule podignute 1500. godine.

Ogulin je tijekom povijesti imao vrlo važnu stratešku i vojnu poziciju, postao je ključna utvrada koja je štitila Habzburšku monarhiju od napada iz Osmanskog Carstava. Ovaj položaj pomogao je Ogulinu da dobije na važnosti u naredim godinama kada se našao u sklopu Vojne Krajine.

U 19. stoljeću grad se počinje ubrzano industrijski razvijati uvođenjem željeznike pruge koja vodi za Rijeku. Nagli razvoj industrije dakako traži i sposobne radnike pa se tako stanovništvo odjednom slijeva u ovaj grad ponad rijeke Dobre.

Unutar frankapanskog kaštela možete zateči Zavičajni muzej koji sadrži povijesnu, etnografsku i umjetničku zbirku kao i iznenađujuću zbirku planinarske opreme koja vas poziva da istražite početke alpinizma na planini Klek i općenito u Hrvatskoj. Nemojte zaboraviti ni spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić i kapelicu sv. Bernardina koja je višestruko restaurirana.

Bacite oko i u Đulin ponor tj. ponor koji se pruža spram rijeke Dobre. Ponor je duboko oko 50 metara i zanimljivog oblika i obilježja pa ako imate u sebi krv strastvenog alpinista ili arheologa okušajte svoju sreću ovdje. Sam naziv ponora dolazi iz priče o mladoj djevojci Đuli koja se bacila u ponor nakon što je kapetan u kojeg je bila zaljubljena poginuo u borbi.

U centru možete zateći župnu crkvu sv. Križa ispred koje se nalazi vrelo Cesarovac kao podsjetnik na izgradnju vodovoda u 19. st. te ujedno i bista slavne književnice koju smo već spomenuli, Ivane Brlić-Mažuranić. Također bacite oko i na spomenik kralju Tomislavu podignut 1925.

Za one željne rekreacije, odmora i prekrasnog krajolika koji oduzima dah pravo mjesto je obližne jezero Sabljaka. Ova velika vodena površia smirit će nemirne duhove i omogućiti vam da se opustite na njenim obalama zaboravljajući pri pogledu na blještavu vodu na sve probleme. Uživajte!

Autor: L.K. Foto: Lovro Rumiha/Wikimedia