Poreč – turističko odredište Europljana

porec

Poreč (tal. Parenzo, lat. Parens ili Parentium) je grad u Hrvatskoj smješten na zapadnoj obali poluotoka Istre, a danas broji oko 10.500 stanovnika.

Poreč slovi kao jedan od najvažnijih turističkih odredišta u Europi. Još davne 1844. godine postojala je brodska linija kojom su Talijani i Austrijanci pristizali u Poreč. Sljedeće je godine tiskan prvi turistički vodič koji opisuje grad i uz kojeg je austrijska aristokracija mogla nešto više saznati o malenom gradiću na istarskoj obali.

Od tada, Poreč privlači turiste iz svih krajeva Europe koji su fascinirani ovim prekrasnim gradom sa 37 km plaže, čistim morem i prekrasnom Eufrazijevom bazilikom. Proglašen je dijelom svjetske kulturne baštine.

Otočić Sveti Nikola smješten na samom ulasku u luku štiti grad od nevera i neverina koji znaju u ljetne mjesece zasmetati tursistima odnosno nautičarima. Tada je vrijeme sklanjanja brodica i jedrilica u luku i idealna prilika za posjet bazilici, crkvi ili ribljim restoranima kojih u Poreču ima napretek.

Eufrazijeva bazilika je najznačajniji spomenik bizantske umjetnosti i dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Osnovana je od strane biskupa Eufrazija u 6. stoljeću. Sami sustav bazilike čine: Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i cela trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor. U bazlici možete razgledati sakralne spomenike i razne umjetničke predmete. No, ono što se posebno ističe u bazilici jesu mozaici, kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve, spadaju među najljepše sačuvana djela bizantske umjetnosti.

U blizini Poreča nalazi se špilja Baredine, prvi speleološki objekt ujedno i geomorfološki spomenik prirode u Istri valoriziran za posjetu turista. Svakako preporučamo obilazak jame koji traje 40-tak minuta uz pratnju vodiča, a tamo ćete sresti čovječju ribicu – endem dinarskog krša. Osim jame, možete pogledati izložbu povijesnih traktora i postav o kruhu, vinu i maslinovom ulju.

Ako se odlučite za ljetovanje u Poreču 37 kilometara prekrasnih plaža biti će sasvim dovoljno za potpuni i kvalitetan odmor. Uz kristalno čisto more, borove šume i lako pristupačne plaže Poreč je omiljeno odredište za većinu Europljanja.

Izvor: Croatia Advisor Foto: Evgeniya Moroz/Shutterstock