Pin-up moda

pin-up moda
Pin-up moda, Foto: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock

Iako se modni trendovi mijenjaju velikom brzinom, sve se češće vraćaju oni stari koji nikad potpuno ne izlaze iz mode. Jedan od njih ovog je ljeta zasigurno pin-up moda. Gotovo da i ne postoji žena koja nije čula za ovaj look ili ne posjeduje barem jedan pin-up odjevni predmet.

Što je zapravo pin-up i gdje se prvi puta pojavio? Ovaj modni stil nastao je 40-ih godina prošlog stoljeća, a njegove tragove viđamo i danas. Samo ime ovaj je trend dobio iz časopisa lijepih djevojaka koje su u to doba vojnici stavljali na svoje zidove, “pin up”. Te djevojke bile su u izazovnim odjevnim kombinacijama, našminkane jakom šminkom, odnosno kozmetikom i visokom, natapiranom frizurom.

Pin-up se u vrlo kratkom roku proširio po cijelom svijetu, iako su njegovi počeci vezani uz Englesku i područje sjeverne Europe. Svi časopisi prikazivali su fotografije poznatih svjetskih ikona poput Marilyn Monroe, Ave Gardner, Marie McDonald, Bette Davis i drugih. One su se proslavile upravo zahvaljujući poziranju u časopisima namijenjenim muškarcima. Ubrzo su sve žene htjele izgledati poput njih i privlačiti poglede gdje god se pojavile.

Pogledajte kako ostavriti pin-up uz pomoć šminke.

Glavno obilježje pin-up stila izazovna je i seksipilna odjeća. Ona naglašava ženstvenost i senzualnost, ističući cijelo bogatstvo ženskih oblina. Uske suknje visokog struka i kratki top kombinacija su koja je ove sezone ponovno u modi. Crvene i crne boje odlična su kombinacija, dok su pastelne nijanse slabije naglašene. Crveni ruž savršeno se uklapa u cijelu pin-up odjevnu kombinaciju.

Od obuće, kod ovog stylinga u obzir dolaze samo lakirane cipele sa visokom potpeticom. Niska peta ne dolazi u obzir jer ne naglašava žensku siluetu, ne produljuje noge i nije nimalo ženstvena. Od modnih dodataka, najpopularnije su različite trake za kosu, ponovno jarkih, naglašenih boja. Osim traka, na jednak se način koriste i marame.

Pin-up frizure trebaju biti što više, gušće i naglašenije. Natapirane su na najveći mogući način, a to je lako postići koristite li čvrste sprejeve za kosu. Kod pin-upa jednostavnost ne dolazi u obzir stoga nije potrebno da štedite na bojama, detaljima i modnim dodacima. Ovdje zasigurno ne vrijedi pravilo “manje je više”.

Autor: D.Š., Foto: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock