Pašteta od bakalara

pašteta od bakalara
Pašteta od bakalara, Foto: Elena Shashkina/Shutterstock

Što prvo pomislite kad čujete riječ bakalar? Većina vas sigurno na blagdane i Badnjak. Bakalar je jedna od namirnica koju većina ljudi pokušava pripremiti za blagdane, budući da je to već sad dugovječna tradicija čije svi želimo biti dio. Poznato je da bakalar drži svoju cijenu i to vjerojatno s dobrim razlogom.

Za one koji su ga jeli znaju da se radi o ribi koju ili volite ili ne, nema sredine. To je tako najviše zato što ima specifičan okus i miris koji nekim ljudima jednostavno ne odgovara, no kao što janjetina ne paše svima tako je slučaj i sa bakalarom.

Bakalar možete spremiti na puno načina, može se ispeći sa par krumpira u pećnici, ili ga možete napraviti na juhicu, što više volite.

Međutim od bakalara se da napraviti još puno finih stvari, a među njima je i pašteta. Kao posebna delikatesa smatra se bakalar na bijelo, možete ga vidjeti po dućanima pakiran u jako malu teglicu, sa vrlo specifičnim i finim okusom. Dakle morate biti ljubitelj bakalara da bi vam se svidjela ova poslastica.

Inače paštetu od bakalara možete i samo napraviti. Zasigurno ne morate ići u dućan ili restoran kako bi uživali u ovom ukusnom specijalitetu. Ako želite napraviti, postoji jedan od brojnih recepata na koje možete naići, sve ovisi što više preferirate.

Pašteta od bakalara

Za pripremu trebate izdvojiti malo više vremena. Dakle uzmite suhi bakalar, dobro ga namočite te očistite od kože i kostiju. Potrebni sastojci su:

  • 70 dag bakalara
  • 0,25 l maslinovog ulja
  • 1dl mlijeka
  • par česna češnjaka
  • peršin
  • papar, sol
  • sok od limuna

Nakon što ste bakalar namakali u toploj vodi, očistite ga od kože i kostiju. Ubacite sve u mikser za usitnjavanje i dodajte polovicu potrebne količine ulja i mlijeka, peršin te češnjak. Miksajte i pazite da ne dobijete glatku smjesu, jer pašteta od bakalara mora imati komadiće. Prema potrebi dodajte još maslinovog ulja i mlijeka. Nakon toga dodajte malo limunovog soka, papra i soli.

Autor: S.Š.  Foto: Elena Shashkina/Shutterstock