Gljive povezane zaprškom

gljive sa zaprškom

Gljive se pirjaju, posipaju s malo brašna i nadoliju goveđom juhom, nakon čega dodamo malo kiselog vrhnja koje smo dobro prokuhali. Kod žilavijih vrsta gljiva dodajemo juhu prilikom pirjanja.

Malim šampinjonima i sličnim gljivama uklonimo kožicu i pirjamo ih na maslacu s komadom luka i sokom od limuna, dok ne dobiju bijelu boju (na jakoj vatri) i dok sasvim ne nestane soka, zatim dodamo umak s maslacem i peršunom, solju i paprom. Smrčke izrežemo na režnjeve ili uzdužno na dva dijela, malo ih osolimo i pirjamo s maslacem i vlašcem, zatim vlašac izvadimo, a dodamo smeđi umak sa sokom od limuna.

Ili malim smrčcima dodamo malo vina, pirjamo ih s maslacem i peršunom, zatim dodamo vrhnja, mrvica i maslaca (preko gljiva) i pustimo da zakuhaju na jakoj vatri. Jelen-gljive (gomoljače) ogulimo i izrežemo na listiće, te u poklopljenoj posudi pirjamo dok ne omekšaju na maslacu, s peršunom , vlašcem , solju , paprom i malo juhe. Zatim ih možemo malo pobrašniti i zaliti jakom juhom od pirjanog mesa ili zakuhati sa španjolskim umakom.

Foto: Naotake Murayama/Flickr