Hidrogimnastika

hidrogimnastika

Jedna od najučinkovitijih i najpopularnijih vježbi na svijetu zasigurno je gimnastika. Ona kombinira razne vrste vježbi od istezanja, razgibavanja do onih vrlo zahtjevnih. Pomaže kod razvijanja zdravlju potrebnih sposobnosti poput pravilnog držanja, elastičnosti, pokretljivosti mišića, spretnosti, no ujedno i snage. Gimnastika sama po sebi nije nimalo jednostavna jer zahtijeva naporan rad i mnogo vježbe. Neke pokrete gimnastičari uvježbavaju godinama.

Već nam je odavno poznato da plivanje pomaže kod razvoja tijela i zdravlja cijelog našeg organizma. Iz tog se mišljenja razvila nova vrsta, odnosno kominacija plivanja i gimnastike nazvana hidrogimnastika. Kao sport nije vrlo popularan, ali je odlična rekreacija za sve uzraste, bez obzira na spol.

Terapija toplom vodom i razgibavanjem u bazenu odlična je kod razvijanja motoričkih sposobnosti. Vježbe se izvode pod stručnim nadzorom fizioterapeuta kako ne bi došlo do komplikacija, utapanja i sličnih problema. Sami pokreti u vodi puno su lakši pa je to vrsta gimnastike za bolesne ljude ili one koji nemaju toliku kondiciju. Manjak otpornosti i zdravlja sprečava određene ljude da se bave napornijim i zahtjevnijih sportovima.

Hidrogimnastika je za razliku od ostalih, sport namijenjen upravo onima koji nemaju mogućnosti poput ostalih. Bile one određene nekim ozbiljnijim bolestima ili samo manjim zdravstvenim problemima. Hidrogimnastiku nerijetko prakticiraju trudnice jer poboljšava način disanja što im je vrlo važno za vrijeme poroda. Upravo zbog opuštajućih vibracija koje dolaze iz vode, smiruju i stimuliraju organizam na ujednačen rad. Koliko je ovaj učinak zaista točan, dokazuje i činjenica da danas sve veći broj žena bira porod u vodi.

Hidrogimnastika se najčešće koristi kod fizikalnih terapija jer opušta mišiće. Pomaže kod iskrivljenja kralježnice, sportskih ozljeda, istegnuća zglobova, artristisa, osteoporoze ili loše cirkulacije. Zanimljivo je spomenuti da se ispočetka hidrogimnastika povezivala uglavnom sa starijom populacijom, dok danas sve više mladih vježba istu.

Termini same vježbe nisu uvijek točno određeni, a trajanje uglavnom varira od jednog do dva sata. Između vježbi postoji par minuta stanke kako bi se moglo osvježiti. Danas se vježbe hidrogimnastike održavaju na gotovo svakim bazenima ili toplicama.

 Autor: L.K.  Foto: Pete Saloutos/Shutterstock