Otok Ošljak, mjesto čiste i netaknute prirode

otok ošljak

Hrvatska je poznata kao turistička destinacija koja u svojoj ponudi nudi prekrasnu obalu, unutrašnjost i velik broj otoka. Ošljak je još jedan otok koji se našao na poželjnoj listi destinacija za mnoge turiste. Radi se o malom otoku smještenom u neposrednoj blizini Preka i najmanje naseljenom otoku sa zaštićenom prirodom.

Ošljak je smješten u Zadarskom kanalu, odmah pored mjesta Kali. Otok Ošljak je poznat po prekrasnoj prirodi koju čine borovi, masline i čempresi. Cijeli otok pravi je primjer uobičajenog mediteranskog okružja u kojem postoji uređena staza za pješake zahvaljujući kojoj svatko od nas ima priliku upoznati sve skrovite kutke otoka.

Pored staze Ošljak je poznat po kamenim i stjenovitim plažama te ostacima znamenitosti nekadašnjeg načina života. Šetajući stazom svaki gost ima priliku vidjeti ostatke vjetrenjača iz 16. stoljeća.

Šetnju posebno zanimljivom čini i susret sa svjetionikom te dolazak na vrh s kojeg se pruža prekrasan pogled. Među znamenitostima se preporuča obilazak lučice sa starom crkvom Sv. Marije koja datira iz 6. stoljeća. Cijeli dio luke mnoge podsjeća na sliku koju je naslikao vrhunski majstor.

Otok Ošljak je kao stvoren za sve one koji se žele zaputiti na mjesto gdje će moći zaboraviti na sve ono što su ostavili iza sebe. Otok nudi zanimljive i zabavne aktivnosti popu ribolova i ronjenja.

Na cijelom otoku ne postoje ceste pa je zato auto najbolje ostaviti u Zadru. Osim toga na otoku nemate mnogo izbora kada su u pitanju namirnice pa bi bilo dobro da sve nabavite prije odlaska na otok. Na otoku postoji samo jedan restoran, a na noćni život možete zaboraviti.

Upravo je zbog toga Ošljak rezerviran samo za ljude željne mira i tišine. Zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti do otoka se može doći trajektom iz Zadra i Preka.

Ne treba zaboraviti na čiste plaže i more u kojem se vidi svaki kamenčić i travka. Ošljak je zaista pravi raj za koji morate biti spremni. Ovdje možete zaboraviti na sve moderne trendove koje ste ostavili iza sebe.

Autor: S.Š., Foto: xbrchx/Shutterstock