Oštećena kosa, kako je se riješiti

šišanje kose
Šišanje kose, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Lijepa i bujna kosa želja je svih nas. Nije toliko bitno je li kratka ili duga, glavno da je zdrava, sjajna i izgleda njegovano. Međutim, današnji kozmetički preparati, lakovi za kosu, pjene, pegle, uvijači i slična sredstva, pomažu kosi da izgleda ljepše, ali je pritom i uništavaju.

Nekvaliteta se primijeti tek kasnije, uglavnom kad je već prekasno da se kosa vrati u prijašnje stanje. Što nam to točno i zašto uništava kosu? Oštećenje kose javlja se već kod samog pranja. Nije nikako dobro prati je hladom ili vrućom vodom. Hladna je voda dodatno masti, dok je vruća isušuje.

Tada nam se javlja pucanje vrhova, a kosa postaje suha, neprivlačna i potpuno neukrotiva. Masnu kosu, ne treba ni spominjati, upravo i peremo kako bismo se toga riješili. Nismo svjesni da temperatura vode itekako utječe na kvalitetu naše kose. Osim temperature vode, izbjegavajte često pranje kose jer i to je važan čimbenik.

Pogledajte video i saznajte kako napraviti regenerator za suhu kosu.

Najbolje je prati kosu svaki drugi, treći dan. Nikako ne češće. Masti li se vaša kosa pretjerano, pa je trebate prati, umjesto klasičnog šamponiranja i ispiranja, probajte šampon za suho pranje. On vraća kosi sjaj i svježinu nakon samo jednog nanošenja, a dodatno je ne oštećuje. Imate li obojenu kosu, koristite posebne šampone namijenjene upravo tome. Svojim sastojcima pomažu vašoj kosi vratiti stari sjaj i njegu koju je imala prije bojanja.

Regenerator je obavezan, naročito u ljetnim mjesecima kada sunčane zrake oštećuju kosu i isušuju je. Lakše ćete je raščešljati i nećete je imati potrebu peglati. Peglanje uzrokuje lomljenje i pucanje vrhova kose, a time negativno djeluje na samo vlasište. Ne obratite li dovoljno pažnje na tretiranje ili jednostavno predugo držite peglu na svojoj kosi, moglo bi doći do spaljivanja ili čak ispadanja same kose.

Najlakše ćete njegovati svoju prirodnu kosu ako za savjet upitate svojeg frizera. On će vam dati praktične savjete i tako vam pomoći da ne dođe do oštećenja.

Autor: D.Š., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock