Opadanje kose kod beba

mala djeca

Neka djeca se rode s kosom i nedugo nakon poroda ona im počinje otpadati. Sva su djeca različita i kod svakog se djeteta i količina kose razlikuje. Neka djeca imaju više kose, neka manje, nekima otpadne kosa pa neko vrijeme budu skroz ćelava prije nego im počne rasti nova. Neka vas ništa od toga ne brine jer je to sasvim normalno.

Ako primijetite da djetetu pada kosa u krevetiću ili na kapici, nemojte se zabrinjavati, jer često djeci odjednom otpada podosta kose. Na nekim mjestima će možda imati kosicu, dok na nekima neće. Primijetit ćete da djeci često otpada kosa na mjestima gdje im je glavica prislonjena kada leže ili spavaju.

Dijete u trbuhu je opskrbljeno hormonima iz tijela majke, a pri samom rođenju ti hormoni polako nestaju pa može doći do opadanja kose kod novorođenčadi. Nemojte se brinuti, djetetu će narasti nova kosa kad tad. Nekima naraste odmah, dok su druge “bebe ćelavice”.

Svaki rast kose je kod svakog djeteta drukčiji i vrijeme kada će početi rasti kosa se ne može u potpunosti potvrditi. Ne postoje nikakvi tretmani kojima bi mogli ubrzati rast njihove kose. Majke koje imaju djevojčice priželjkuju dugu kosicu, kako bi stavljale ukosnice i gumice. Željno iščekuju da kosica dovoljno naraste kako bi je zavezale barem u “palmicu”. No, to ovisi od djeteta do djeteta i na to se nikako ne može utjecati, niti je nasljedno. Ako je majka imala kosu kao beba, to ne znači da će i beba imati i obrnuto.

Kada je beba zdrava s vremenom joj počinje rasti kosa, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Najvažnije je da beba pravilno jede, da ima probavu, da se razvija u skladu sa svojim mjesecima. Prostora i razloga za brigu nema.

Ako primijetite da ispadanje kose kod djeteta ne prestaje, obratite se liječniku. Možda je posrijedi neki drugi problem zdravstvenog tipa.

Uživajte u svojoj bebi u svakom trenutku i ne opterećujte se. Sasvim je nebitno kada će kosica narasti, jer svakako će početi rasti u određenom periodu djetetovog života, najčešće do prve godine života. Za mame koje imaju djevojčice će doći vrijeme kada će bebina kosica biti toliko velika da joj stave ukosnicu, zavežu “palmicu”, a u međuvremenu dok čekaju bebinu glavicu možete ukrasiti divnim trakicama za kosu. Trakice za kosu su idealne i za bebe koje nemaju kosicu, jer služe kao ukras. Uživajte u svojoj bebi i svaki važan trenutak zabilježite.

Foto: niderlander/Shutterstock