Održavanje kožnih cipela

ženske čizme

Cipele su odjevni predmet bez kojih ne možemo, te niti jedna odjevna kombinacija ne prolazi bez njih. Svaka osoba ima barem jedan omiljeni par cipela, ali s vremenom i te omiljene cipele izgledaju sve potrošenije.

Kako bi vratili život u cipele, te kako bi ih što dulje održali na životu i time produljili njihovo nošenje i uživanje u njima, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Ako su vaše cipele od obične i lakirane kože, zahtijevat će posebnu njegu. Mrlje na koži cipela, kao i ogrebotine možete ukloniti uz pomoć vazelina i štapića za uši. Sve što trebate napraviti je umočiti štapić za uši u vazelin i premazati njime cijelu cipelu. Lagano trljajte vazelin u ogrebotine, sve dok ogrebotina ne postane u potpunosti nevidljiva.

Za osvježenje kožnih cipela savjetuje se hidratantni losion za tijelo. Svježinu ćete cipelama jednostavno vratiti tako da malo hidratantnog losiona za tijelo nanesete na pamučnu krpicu i da njime premažete cipele. Cipele možete cijele premazati s hidratantnim losionom, a koža cipela će upiti losion i postati svježa i blistava.

Ako su cipele napravljene od brušene kože, koja na sebi ima mrlje, savjetuje se da njezi cipela pristupite nježno. Mrlje na takvim cipelama najčešće nastaju ukoliko dođu u dodir s kišom, a sve što trebate napraviti je upotrijebiti blagu rašpicu za nokte.

Prvo pričekajte da se cipele od brušene kože u potpunosti posuše od vode, pa onda laganom rašpicom samo lagano iščetkajte mrlje od vode. Nakon toga cijele cipele prebrišite lagano pamučnom krpom, nakon čega na cipele poprskajte sredstvo za održavanje brušene kože.

Glatku kožu na cipelama možete njegovati uz pomoć alkoholnog octa i četkice za zube, a ukoliko se na glatkim cipelama pojavila mrlja, savjetuje se da ju uklonite u plastičnu čašu natočite alkoholnog octa, u koji umočite četkicu za zube.

Četkicom za zube iščetkajte mrlje i ogrebotine i ponovite postupak ukoliko je potrebno. Nakon što mrlje nestanu, cipele pobrišite pomoću vlažne i čiste pamučne krpice i premažite ih sredstvom za zaštitu kože.

Autor: A.Z., Foto: jcjgphotography/Shutterstock