Kuhano vino

kuhano-vino

Kuhano vino je s vremenom postalo nezaobilazno piće za vrijeme hladnih dana kada svatko razmišlja samo o tome kako bi se što prije ugrijao. Može se slobodno reći kako je s vremenom postao dio tradicije, koja se naravno odnosi na njegovo ispijanje na trgovima te u brojnim kafićima, restoranima i naravno domovima.

Pogledate li malo u prošlost možete primjetiti kako tradicija kuhanog vina dolazi iz sjevernog dijela Europe što uopće ne čudi budući da se radi o području koje je uvijek hladnije od ostatka Europe. Konzumiranje kuhanog vina započelo je u vrijeme Srednjeg vijeka.

Do nas je došlo preko Rimskog carstva a koji su u dodir s tom tradicijom došli preko brojnih barbarskih plemena. Od tog trenutka tradicija je krenula i Hrvatska se isto tako može ubrojiti u sve one zemlje koje uživaju u ispijanju jedinstvene arome koju daje crno vino i svi ostali dodaci.

Što se tiče pripreme treba znati kako se može spremiti na razne načine. Sve je pitanje vašeg ukusa i onog što volite. Međutim postoje začini bez kojih nije moguće zamisliti ispijanje kuhanog vina.

To su prije svega klinčići i cimet. Isto tako se u zadnje vrijeme sve više može vidjeti kombinacija vina i malo naranče, lovorovog lista, kore od limuna te naravno limete. Pogledate li malo bolje postoje zaista razne kombinacije, a jednostavno se ne zna koja je bolja.

Želite li u kuhanom vinu uživati u svoja četri zida, tu je nekoliko korisnih informacija koje vam mogu pomoći. Prije svega trebate nabaviti sve potrebne sastojke kao što su naravno kvalitetno crno vino, šećer, klinčići i malo cimeta.

Kada ste nabavili sve što vam je potrebno uzmite crno vino i zasladite ga sa željenom količinom šećera i cimeta. Stavite vino na vatru i kuhajte kratko vrijeme. Kada je gotovo poslužite ga s malo klinčića.

Autor: S.Š. Foto: bitt/Shutterstock