Mali kulinarski trikovi

kuharski trikovi

Poznati svjetski kuhari se koriste raznim trikovima, od kojih vam neke donosimo u nastavku, a koji će vam i više nego poslužiti u svakodnevnom poslu u kuhinji. Od sada kada pogriješite, jela više ne morate ponovo kuhati.

Nakon sjeckanja luka uglavnom na rukama ostaje ne tako privlačan miris luka, koji koliko god se trudili jednostavno ne možete ukloniti. Ne brinite, jer mi smo saznali trik! Sve što trebate napraviti da se riješite tog neugodnog mirisa sa svojih ruku je istrljati ruku običnom jušnom žlicom, koja će sav taj neugodni miris apsorbirati.

Za bolji okus šampanjca, sve što trebate napraviti je čaše u koje mislite uliti otvoreni šampanjac, prije šampanjca, malo isperite bijelim vinom. Na taj način će se spriječiti izljevanje šampanjca iz čaša, zato što će bijelo vino prekriti unutrašnjost čaša, te će se ubrzati stvaranje pjene.

Koliko god vam zvučalo nestvarno, ali ukoliko želite što brže dobiti kockice leda, u posudicu za led ulijte proključalu vodu, koja će se zalediti brže od vode iz slavine.

Viška masnoće u jelima, možete se riješiti tako da maknete sa vatre jelo u koje ste stavili previše masti, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon nekoliko minuta višak masnoće će isploviti na površinu jela, a vi tada uzmite kockice leda i stavite ih pored lonca. Budite u niskom startu, jer će se masnoća na površini vrlo brzo stvrdnuti, pa ju brzo trebate izvaditi žlicom. Reagirati morate brzo, jer će se kockice leda pored topline brzo rastopiti.

Ukoliko želite da vas ujutro dočeka svježi kruh, u vrećicu sa kruhom stavite jednu stabljiku celera, od kojeg će kruh preko noći povući svu vlagu, pa će ujutro biti kao svjež. Ne brinite zbog okusa i mirisa kruha, jer od celera neće ništa pokupiti.

Ako želite koristiti ulje koje ste već koristili kod nekog drugog pripremanja jela, ali vas brine miris i okus tog ulja, možete ga ukloniti sa đumbirom. Sve što trebate napraviti je ulje koje trebate upotrijebiti, stavite na tavu za palačinke, pa lagano zagrijte i dodajte nasijeckani đumbir koji treba u ulju odstajati oko 15-ak minuta. Kada đumbir poprimi zlatno smeđu boju, možete ga izvaditi van i upotrijebiti ponovo ulje, koje neće imati nikakvog mirisa niti okusa. Đumbir mora biti u potpunosti prekriven uljem!

Od limuna uglavnom možete dobiti tri žlice soka, a kako bi dobili više, stavite limun ka kuhinjsku površinu, pa ga pritisnite dlanom i rolajte po površini, kako bi kasnije ispustio sav svoj sok. Isto tako možete i limun staviti u mikrovalnu na 20-ak sekundi, pa ga prepoloviti na pola po dužini i iscijediti. Na oba načina dobiti ćete duplo više soka.

Preslanu juhu možete spasiti tako da u nju dodate četvrtinu oguljenog krumpira, koji će upiti višak soli, a da pritom neće promijeniti okus ni boju juhe. Prije posluživanja krumpir maknite, a ukoliko nemate krumpir, u juhu stavite prstohvat smeđeg šećera ili čašu vode.

I eto, pa čak i za stvari koje sigurno niste mislili da postoji riješenje, ono je ipak tu. Sada možete odahnuti i ukoliko vam kuhanje pođe po zlu, stvar uvijek možete brzinski spasiti.

Autor: A.Z., Foto:Aleksandar Todorovic/Shutterstock