Jednostavno čišćenje kućanskih aparata

aparat za kavu

Teško je zamisliti kuhinju bez kućanskih aparata uz koje je sve lakše. Dovoljno je spomenuti blender s kojim je usitnjavanje luka lakše i bez nepotrebnih suza, a to je samo jedan primjer svekolike koristi od aparata koji skraćuju vrijeme za pripremu bilo obroka ili možda napitka.

Koliko god bili korisni mali aparati, očito je kako se i oni moraju redovito čistiti i održavati jer bez toga je nemoguće zamisliti njihovo korištenje. Čišćenje malih aparata ne bi trebalo biti zahtjevno, ali unatoč tome postoje situacije na koje treba pripaziti kako bi postupak čišćenja prošao što brže i bezbolnije.

Pored sredstava koje možete nabaviti u dućanima, postoje još jedna metoda s kojom će čišćenje biti jednostavnije. Ne samo što ćete uštedjeti na kućnom budžetu, smanjit ćete udisanje štetnih kemikalija koje se nalaze u kupovnim sredstvima. Ukoliko u kuhinji već imate sodu bikarbonu, ocat i deterdžent za pranje posuđa, već ste na pola puta.

Blender je jedan od najpopularnijih kućanskih aparata zbog široke primjene koju ima. Dok ga neki koriste za usitnjavanje raznih namirnica poput luka, drugima koristi za pripremu ukusnih smoothie sokova koji obiluju vrijednim namirnicama bogatim vlaknima, mineralima i vitaminima.

Blender se vjerojatno koristi najviše od ostalih aparata i zbog toga je dobro znati kako ga čistiti. Posuda u kojoj se nalazi nož i u kojoj miksate voće i povrće te druge namirnice može se prati u perilici za pranje suđa, ali ako ne želite da vam nož koji se nalazi na dnu brzo otupi, ponekad je potrebno posudu oprati na ruke. Ulijete malo vode i soda bikarbone, uključite i kasnije isperite i osušite.

Dio blendera u kojem se nalazi motor ne smije se stavljati u mašinu, njega je dovoljno prebrisati i paziti da voda ne uđe u taj dio.

Ako volite više piti kavu kod kuće jer uživate u samoj pripremi, sigurno imate aparat za espresso. Za njega vam treba malo jabučnog octa uz pomoć kojeg ćete najlakše skinuti nakupine poput kamenca.

Važno je da prilikom čišćenja svakog od aparata pročitate upute i držite se zadanog te ne nanosite agresivna sredstva koja ih mogu uništiti jer ih je cilj imati što duže.

Sve naše video savjete provjerite u nastvku!

Autor: S.Š., Foto: swisstony/freeimages