Obični bor

bor

Obični bor ili latinski Pinus sylvestris Pinaceae porijeklom dolazi s planinskih dijelova Europe, te sjeverne i zapadne Azije. Danas se bor uzgaja širom Mediterana i uspješan je u svom rastu. Miris mu je smolast i poput terpentina.

Njegova ljekovita svojstva mogu se upotrijebiti na više načina, a opće je poznato kao snažno sredstvo za dezinfekciju bronhija, kod osoba koje boluju od katara pluća, pospješuje iskašljavanje, pomaže kod teškog disanja, ima učinak kod svih upalnih procesa dišnih puteva, odličan je kao lijek protiv reume, gihta, te kod djece koja imaju poteškoća s hodanjem i rahitisom.

Naime ulje od iglica bora dobiva se destilacijom svježih iglica i vrhova grančica koji se beru u proljeće, dok se smola skuplja i destilira za dobivanje terpentinskog ulja koje služi za pripremu masti i ulja za masažu.

Ulje će se primjenjivati najčešće kod inhalacije i to svega par kapi u pola litre vode, a kod kupelji se upotrebljava na ovaj način: 4 – 5 šaka izrezanih iglica staviti u 5 litara vruće vode i držati na vatri, ali nikako da zakuha, te nakon 30 minuta preliti sve u kadu za kupelj uz dodatak vode. U toj kupelji treba provesti 15 minuta, a vaše tijelo će vam biti zahvalno, a naročito ako je premoreno ili bolujete od gore navedenih bolesti.

Obični bor ima antireumatska, antiseptička i dijuretička svojstva. Konzumiranjem čaja, osim što ćemo olakšati našim bronhima, te kašlju, pomoći ćemo i urinarnom traktu.

Kod osoba koje boluju od bolesti dišnih puteva, preporučuje se i uzimanje esencije bora koju možemo raspršiti po prostoriji gdje se boravi, te će tako djelovati na dotične probleme.

Autor: J.N., Foto: Crusier/Wikimedia