Odabir odgovarajućih biljaka za rubne gredice travnjaka ili staze

lupin
Lupin, Foto: wstryder/Flickr

Biljke koje najviše odgovaraju rubnim gredicama jesu otporne trajnice, a njihov potpuni naziv je otporne zeljaste trajnice. Te biljke, koje cvjetaju godinu za godinom, tvore osnovu zeljaste rubne gredice koja je predstavljala vrlo važan dio vrtova s početka 20. stoljeća.

Međutim, unazad nekoliko godina, šarolika rubna površina postaje sve popularnija, osobito među vlasnicima malih vrtova. Prednost je u tome što uz raznobojne trajnice i druge biljke kao što su jednogodišnje biljke, ruže, dvogodišnje biljke i grmovi, pružaju živu sliku tijekom cijele godine. Jasno je da oblik i veličina rubne gredice ovisi o tome o kakvom se rubu radi – obično rubu travnjaka ili rubu staze – ali trebala bi biti dovoljno velika da sadrži odabrane trajnice uokvirene grmovima u cvatu i dekorativnim trajnim zimzelenim biljkama. Oblik može biti pravokutan, iako će nepravilan oblik koji, na primjer, prati konture zavojite staze, privući pažnju i omogućiti pogled na biljke iz više kutova.

Planiranje rubne gredice

Više stotina trajnica stoji vam na raspolaganju. Njihovo vrijeme cvatnje je različito pa ih možete odabrati tako da budu neprekidno u cvatu, od proljeća do jeseni, a kad uvenu, zimzelene će biljke spriječiti da rubna gredica postane ogoljena i nezanimljiva. Visina do koje biljke rastu također je bitna prilikom planiranja rubne gredice, pa tako više trajnice, kao što su lupine, kokotići i plamenci, ne bi trebalo saditi ondje gdje zaldanjaju male biljke poput vrtne ljubice ili troskota.

Odabir biljaka za rubne gredice

Ponuda je tako velika da je dobra knjiga o vrtlarstvu ili opsežan katalog uzgajivača vrlo važno pomagalo prilikom odabira. Na ovaj popis može poslužiti kao općeniti vodič za najpopularnije biljke.

Kokotac (Delphinium)

Biljka visoka rasta, oko 1,5 m, s bogatim cvjetovima u lipnju i srpnju. Dobar izbor je pacifički križanac, kao “Blue Jay”, koji ima plave cvjetove s bijelim okom. Sadi se u jesen ili rano proljeće.

Lupin, vučjak (Lupinus)

Stabljika ove biljke prekrivena je zvončićima šarenih cvjetova od svibnja do srpnja, a visoka je oko l m. Kako biste dobro složili boje, pokušajte ružičastu “Mrs Noel Terry” i lavanda-plavu i bijelu “Blue Jacket”, ili ružičastu i žućkasto-bijelu “George Russell”. Sadi se u jesen ili proljeće.

Plamenac (Phlox)

Biljka čiji cvjetovi u kolovozu mogu imati ljubičaste, vinsko crvene, svijetloružičaste i mnoge druge nijanse. Njegovi se gusti cvjetovi u obliku grozdova nalaze na visokoj stabljici od l m. Dobra kombinacija je ljubičasto-plavkasta “Border Gem” ili grimizna “Starfire” uz nježnu svijetloljubičastu “Fairy’s Petticoat”. Sadi se u jesen ili proljeće.

Karanfili (Dianthus)

Prednjem dijelu vaše rubne gredice staromodni karanfili dat će šaroliku sliku i bogat miris. Paleta njihovih boja seže od bijele preko ružičaste do tamno-crvene. Osobito su atraktivni “Whiteladies” i “Mrs Sinkins”, koji imaju dvostruke bijele cvjetove u lipnju. Sade se u jesen ili proljeće.

Bijeli jasenak ili vatreni grm (Dictamnus albus)

Biljka je dobila ime zbog napadnog i za biljku neobičnog svojstva. Za toplih ljetnih večeri ispušta jaka eterična ulja koja se mogu zapaliti i okružiti biljku kratkim bljeskom vatre. Osim njegove vatrene prirode, privlačan je i kao dodatak rubnoj gredici zbog svoj ih stabljika visokih i do l m koje u lipnju i srpnju nose mirisne bijele cvjetove. Sadi se od jeseni do proljeća.

Vrtne ljubice

Velik izbor niskih i vrtnih ljubica punih cvjetova što se slobodno šire oživit će rubnu gredicu od svibnja do rujna, uključujući “Chantryland Orange”, “Hunterscombe Purple” i “Boughton Blue”.

Troskot

Teško je nadmašiti Polygonum affine šro se tiče niskog šarenila boja na ivici rubne gredice. Iako ne doseže visinu veću od 250 mm, rasprostire se u širokim skupinama kao puzavac s ružičastim i crvenim bodljikavim cvjetovima u kasno ljeto i jesen.

Jaglac (Primula vulgaris)

Premda njihovo najbolje doba prolazi u travnju ili svibnju, jaglaci su veličanstvena predigra raskoši boja koje dobro planirana rubna gredica pruža.

Foto: wstryder/Flickr