Njemački bokser, popularna pasmina iz Njemačke

Njemacki bokser, Foto: 4028mdk09/Wikimedia

Njemački bokser poznata je pasmina čiji uzgoj je započeo prije 100 godina u Njemačkoj. Pretpostavlja se kako je do pasmine došlo križanjem Danzigera i Barbanter Bullenbeissera s drugim stranim pasminama.

Njemački bokser poznat je kao neobuzdan, samopouzdan te prije svega snažan i poprilično aktivan. Samo ime Boxer prvi se put spominje u knizi G. Beckmana “Povijest i opis pasa s kraja 19. stoljeća”. Nije trebalo puno vremena da bokser stekne veliku grupu obožavatelja koji su pripomogli u osnivanju Deutscher Boxer kluba.

Što se tiče mužjaka i ženke razlika naravno postoji. Naime visina u grebenu kod mužajak iznosi od 57 do 63 cm, dok se kod ženke kreće između 53 i 60 cm. Težina uglavnom varira između 25 i 32 kg.

Može se slobodno reći kako se radi pasmini koja zahtijeva vlasnika čvrste ruke, koji će znati psa postaviti na njegovo mjesto. To ne bi trebalo čuditi obzirom da se radi o psima poznatim ponajviše po svojoj jakoj građi i čvrstom karakteru.

Smatra se kako njegovom neobičnom izgledu najviše doprinosi upravo glava koja mnogima ulijeva strahopoštovanje. Naravno da to ovisi od čovjeka do čovjeka. Puno je onih koji zaziru od pasmina koje na prvi pogled djeluju strašno.

Glava boksera treba imati četvrtasti oblik, ne smije biti presnažna niti prenježna. Obložena je snažnim slojem mišića, bez nabora. Prsni koš je prije svega dubok i prostran, a seže sve do visine laktova.

Leđa su mu ravna, kratka i naravno čvrsta s dobro oblikovanim mišićima. Poznato je kako cijelo tijelo na neki način odiše snagom, plemenitošću i naravno skladnosti. Dlaka im je gusta, uglavnom je žuta i tigrasta.  Njuška je crna i pigmentirana

Nažalost njihov životni vijek iznosi oko 8 godina. Prema FCI-ju bokser ulazi u drugu grupu zajedno s pinčevima, šnaucerima te pastirskim psima.

Autor: M.T. Foto: 4028mdk09/Wikimedia