Kako se nižu očice

Kako se nižu očice na iglu? Namotajte vunu oko kažiprsta i srednjaka lijeve ruke da biste dobili čvor, ispod njega provucite nit i iglom je izvucite. Tako ste dobili prvu očicu. Zategnite vunu da očica bude čvrsta. Nit koja se nadovezuje u klupko stavite između malog prsta i prstenjaka lijeve ruke te vunu prebacite oko palca tako da ide najprije izvana.· Zategnite nit, uzmite iglu na kojoj je prva očica i početak vune; skliznite iglom odozgo prema gore uz palac ispod vune, skinite je s palca i zategnite; tako ste dobili drugu, odnosno sve dalje očice.

PRAVA OČICA

Kad ste završili prvi red, nit vune prebacite iza pletiva; desna je igla zabodena u posljednju očicu, njome zahvatite nit vune nategnutu prema kažiprstu, izvucite je kroz očicu na lijevoj igli te je prebacite na desnu iglu. Zatim zabodite desnu iglu u slijedeću očicu pa ponovite postupak.

KRIVA OČICA

Nit je vune ispred pletiva. Zabodite desnu iglu kroz očicu, ali ne prema natrag, nego zdesna nalijevo, lijevom rukom prebacite preko nje nit vune koju zatim izvucite desnom iglom. Prebacite očicu na desnu iglu.

PREBAČENA OČICA

Očica se prebacuje s lijeve na desnu iglu a da se ne plete, i zatim se plete slijedeća očica. Lijevom se rukom uzme neopletena očica i prebaci se preko opletene, pustivši je s igle.

RUBNA OČICA

Rubovi pletiva moraju također biti lijepi i uredni. Za to služi rubna očica, rub-lančić. Posljednja očica u redu se ne plete, nego se prebacuje ispred nje nit vune, kao da će se plesti krivo, ali se samo prebacuje na desnu iglu. Kad se pletivo okrene, prva se očica oplete pravo, bez obzira na uzorak.

NAMOT

Prije nego se oplete očica, nit se prebaci preko igle, a u slijedećem se redu ova petlja oplete, kao i svaka druga očica. Pleteni se model ne može rezati i krojiti poput onog u tkanini : određen oblik daje mu se dodavanjem i oduzimanjem očica.

Fot: Robnroll/Shutterstock