Korzet i savršena silueta

crni korzet
Crni korzet. Foto: evgeny varlamov/Shutterstock

Korzet je jedan od najkontroverznijih odjevnih komada u povijesti mode. Jedni su mu se divili, jedni su ga prezirali, a žene su stoljećima žrtvovale svoju komociju i zdravlje kako bi se prilagodile kanonu ljepote koji je vladao njihovim trenutkom u vremenu. Podsjeća li nas to na neke stvari koje žene danas čine? Koliko se i mi žrtvujemo kako bismo izgledale onako kako društvo to od  nas zahtjeva?

Iako je u početku odjeća bila u potpunosti ne krojena ili vrlo slabo ukrojena prije pet stoljeća pojavila se krojena odjeća i sa njom i ova mala naprava za mučenja imena korzet. Njegova svrha kroz povijest bila je da smanji opseg struka i podari svojoj nositeljici figuru pješčanog sata po kojoj slobodno mogu lutati muške oči.

Uzak struk nije bio jedini cilj korzeta. On je ujedno imao i funkciju potiskivanja grudi prema gore kako bi one izgledale oblije, bujnije i privlačnije. Korzeti su se kretali od onih relativno mekih sa žičanim pojačanjima ili pojačanjima od krute tkanine do onih potpuno krutih, a kopčali su se na kukice ili stezanjem trakica.

Iako je edvardijansko doba ženama ponešto olakšalo nošenje korzeta, prije ovog razdoblja u modi su bili iznimno kruti korzeti koji su stvarali iluziju savršenog struka i žena nije mogla u potpunosti ni udahnuti. Nerijetko je nakon godina nošenja ovih rigidnih struktura dolazilo do oštećenja kralježnice ili unutarnjih organa, a žene bi često i gubile svijest u pretjerano stegnutim korzetima.

Paul Poiret i nakon njega Coco Chanel, oslobađaju žensko tijelo i Drugi svjetski rat donosi donje rublje kakvo poznajemo danas, a korzet postaje nešto puno tajnije i erotičnije no što je bio do tada. Svakako i danas ga možete nositi kao gornju odjeću, ali ipak ga češće nalazimo u onim kutevima ormara koji su rezervirani za karnalne igre.

Korzeti su se ipak zadržali u velikom broju u jednom tipu haljina. Vjenčanice u koje je ukomponiran korzet ne gube na popularnosti. Biraju ih posebice žene koje imaju pokoji jastućić naslaga na području trbuha i ovo je odličan način na koji nećete morati brinuti o tome vidi li vam se trbuščić svaki puta kada sjednete.

Stoga ako ne posjedujete još ni jedan nabavite ga i iskoristite kako vam drago, ispod sakoa za svečanu priliku ili pak u intimi spavaće sobe to ostavljamo vama na izbor. Uživajte u svome tijelu i volite ga takvog kakvo je, neka vaš korzet bude prvenstveno lijep, ali nemojte žrtvovati udobnost za savršenu siluetu. Stavite radije osmjeh na lice i to će za vašu ljepotu učiniti mnogo više no bilo koji korzet.

Autor: L.K.  Foto: evgeny varlamov/Shutterstock