Narančasta boja odjeće

narančasta haljina
Narančasta haljina, Foto: conrado/Shutterstock

Miješamo li vatrenu crvenu i energičnu žutu odjednom pred nama iskrsava nova zanimljiva boja. Narančasta je dobila ime po voću koje toliko često volite iscijediti u sok ujutro. Kako okusni pupoljci plešu u dodiru sa sokom tako i oko zatitra pri susretu sa narančastom bojom.

Ona je boja ekstremne količine energije i tokom povijesti se povezivala sa neobičnim, egzotičnim, nekonvencionalnim i ujedno i ekstreminim ekstroveritma. Kako li je samo različita percepcija istih stvari koju nam uvjetuje kulturna pozadina. U hinduizmu ona je božanska boja i samo božanstvo Krišna ogrnuto je njome. Budizam smatra narančastu bojom iluminacije, najvišeg stupnja mentalne i duhovne čistoće.

Zasigurno vam je u misli uskočila slika redovnika koji smireno šeću uređenim vrtovima u svojim narančastim haljama. Ta boja za njih ima vrlo drugačije značenje. Onoga trena kada ta osoba odjene svoju narančasti halju odriče se vanjskoga svijeta i obećaje da će svoj život posvetiti onom duhovnom.

Koje god bile vaše emocije prema njoj ne možete joj osporiti da je uočljiva i iskače kao da vas izaziva da je gledate. Iako se sugerira da bi narančasta odjeća mogla kod sugovornika izazvati veču sklonost agresiji to je smiješno. Tada bi se i čunjevi na cesti trebali zamijeniti nekom drugom bojom jer nema smisla izazivati agresiju kod nekoga tko upravlja sa nekoliko tona metala.

Ova godina je uz pastelne i nježne tonove za romantične djevojke donijela i povratak onih neonskih za one koje žele malo protresti stvari.  Tako se kao jedna od hit neonskih boja vratila i narančasta često uparena sa svojom družicom neon rozom. Niste li pobornica ovako jarkih boja i više volite klasične kombinacije što kažete na to da kupite samo jednu malu kričavo narančastu torbicu ili neonsko narančasti lak.

Narančasta je topla boja i neobično dobro će se slagati sa hladnom kraljevski plavom. Kada se nađu zajedno, cjelina postaje mnogostruko više od sume dijelova. Ako ste doista hrabre možete se čak opredijeliti i za narančastu kosu. Znamo da su riđokose nekada bile osuđivane kao vještice. Pa što sad? Metlu imate, zar ne? Odvažite se na neki narančasti detalj i uživajte u ljetu.

 Autor: L.K., Foto: conrado/Shutterstock