Napad panike i kako ga kontrolirati

Napad panike, Foto: YanLev/Shutterstock

Je li uopće moguće izbjeći napadaje panike ponekad? Vrlo jasan odgovor – nije. Panične napade ne možemo izbjeći, ali ih možemo kontrolirati. Izbjegavanje suočavanja s problemom bilo koje vrste nije nikad dobra solucija, jer bacanje problema pod tepih čine problem vremenom većim

Kada govorimo u napadima panike, ključna riječ treba biti “prevencija”. No, s obzirom da je panični napad teško predvidjeti jer on ovisi o specifičnosti novonastale situacije, ponekad ga je također teško izbjeći, odnosno djelovati preventivno.

Ako primjerice osjećate da ulazite u stresnu fazu odmah pristupite tehnikama smirivanja. Najpoznatiji način opuštanja u takvim situacijama je duboko disanje. Mnogi stručnjaci navode prethodno kao najučinkovitiju tehniku izbjegavanja paničnog napada, ili bolje reći nedolaženja u paničnu fazu. Za većinu ljudi sporije i duboko disanje iznimno dobro djeluje za uklanjanje stresa, no ako su vaši napadi jači, tada je moguće da ova tehnika ne stabilizira vaše psihičko stanje.

U ozbiljnijim slučajevima gdje se ovakva vrsta psihičke nestabilnosti kontinuirano javlja, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Naime, određeni lijekovi kao što su misar tablete, a koji sprečavaju da uopće dođe do paničnih napada jer izravno djeluju na vaše raspoloženje uklanjajući anksioznost. Jednostavnije rečeno, lijekovi vas “otupe” tako da stres ne dopire do vas. No, kao i svaki lijek i ova vrsta lijekova ima svoje potencijalne nuspojave.

Bitno je uvijek prvo pribjeći prirodnim metodama rješavanja stresa. Uvijek je bolje raditi na prevenciji nepovoljnog ponašanja. Najpopularnije prirodne metode su meditacija i joga. Kontinuiranim meditiranjem ili prakticiranjem joge vaša moć koncentracije i samokontrole značajno raste. Posljedično, u stresnim situacijama ste mnogo smireniji, staloženiji i razboritiji.

Vrlo je važno problem prepoznati. Pravodobnim utvrđivanjem problema i njegovog izvora, moći ćete kvalitetno djelovati i umanjiti utjecaj istoga. S obzirom na životni stil mnogih ljudi, zadatke i izazove  koji se postavljaju pred njih, stres i panične napade nije moguće u potpunosti izbjeći, ali ih je itekako  moguće ublažiti.

Foto: YanLev/Shutterstock