Izrada nakita od perlica

perlice

Svima su nam poznate ove male očaravajuće kuglice raznih boja i veličina. Perlice su u uporabi od davnina. Od kada je čovjek postao dovoljno svijestan sebe i svog postojanja počeo je ukrašavati svoje tijelo primitivnim nakitom. Istina je da su prve perlice bile totemi i imale mitsku funkciju, ali čak i danas neke religije zadržavaju povezanost sa svojim perlama. Uzmimo za primjer krunicu kod kršćana ili molitvene perle budista.

Ukrašavanje je jednostavno dio ljudske prirode, koja će iskoristiti sve što pronađe oko sebe na nov i kreativan način. Prve su perle bile od kamena, kosti, drveta, životinjskih ostataka. Tako je i prvi poznati komad nakita datiran na prije 100 000 godina i čini ga niska puževih kućica koje imaju ulogu perlica.

Današnje perle  s razvojem industrijske proizvodnje i dostignućima na polju kemijske tehnologije dobila su i neke prinove što se tiče materijala. Sintetičke ili plastične perlice, koje se mogu poslagati na model i zatim rastopiti glačalom, iznimno su zanimljiva  novotarija. Perle mogu biit načinjene od organskih materijala, kao što smo već spomenuli, ali značajni postotak čine i one načinjene od stakla i dragog i poludragog kamenja, posebno koralja ili bisera.

Ovakvi prirodni materijali bili su iznimno rijetki u prošlosti ali danas je organiziran uzgoj posebno za funkcije izrade nakita i ukrasnih predmeta, stoga pri odabiru ovakvih malo skupljih perli razmišljajte o tome koliko je ekološki svijesnije odabrati ovakve perlice, a ne one načinjene npr. od bjelokosti. U 21.st postoji mogućnost proizvodnje sintetičkih zamjena koje izgledaju potpuno identično.

Perlice posebno zarobljavaju velik dio svakog zaljubljenika u nakit baš zbog prilike da kreiramo svoj vlastiti originalni komad nakita, potpuno jedinstvena komabinacija i niska perlica ograničena samo maštom. Ako ste zainteresirane za izradu vlastitog nakita vjerojatno vam je poznata mogućnost nabavke doista raznovrsnih perlica u hobby shopovima. Perlice možete također naručiti i preko interneta ako nemate specijaliziranu trgovinu u blizini.

Ako želite prvo isprobati sviđa li vam se ovaj novi hobi, i ne želite bespotrebno trošiti novac, pronađite neke stare lančiće ili narukvice koje nikada više niste mislili nositi, rastrgajte ih i presložite perle u nove, zanimljive i dramatične kombinacije, ubacite vrpce i pokoji dragi privjesak, tričariju ili cvijet i odjednom staro dobiva nov život. Nanižite svoje želje i snove na konac i nosite ih uvijek sa sobom.

Autor:L.K., Foto: mayamaya/Shutterstock