Kako nositi pašminu

tirkizna pašmina

Riječ pašmina primarno se odnosi na šal izrađen od fine kašmirske vune. Dolazi od Pashmineh tj. izvedenica od perzijske riječi pashm koja znači vuna. Vuna se dobiva od posebne vrste ovce koja se uzgaja u Nepalu, Pakistanu i Indiji. Predmati izrađeni od ovog materijala poznati spominju se već tako davno kao u 3. st. pr. Kr., ali prava industrija procvala je tek u 15. st.

Postoji razlika između vlakana koja se koriste za izradu predmeta od kašmira i onih koja se biraju za izradu pašmina. Vlakna za pašmine su finija i mekša i stoga pogodna za izradu lakih šalova. Najfinija vlakna dolaze od koza koje žive na visokim planinama i prilagodile su se hladnoj klimi time da stvaraju izuzetno fina vunena vlakne u poddlaci. Ona imaju iznimnu sposobnost zadržavanja topline i šest puta su finija od ljudske kose.

Danas se riječ pašmina ponešto liberalizirala i koristi se kao općeniti naziv za velike šalove koji mogu biti izrađeni od raznih materijala. Mogu biti veće ili manje i izrađene od prirodnih materijala ili onih sintetički proizvedenih. Nakon inicijalnog oduševljenja umjetno proizvedenim materijalima koje je buknulo u 50ima i 60ima, danas svjedočimo povratku prirodnom pa su tako i one od prirodnih materijala cjenjenije.

Pašmine su odličan dodatak vašem ormaru. Posjeduju golemu transformativnu moć, ograničenu samo vašom maštom.  Mogu oživjeti monotonu kombinaciju, pokazati dašak osobnosti kada se od vas zahtjeva da se odjevate propisno i decentno, kao recimo na radnom mjestu. One laganije i poluprozirne idealno su riješenje ako se ne osjećate ugodno na plaži samo u oskudnom kupaćem kostimu.

Pokušajte nabaviti nekoliko različitih modela. Jednobojne, šarene, sa vezom, sa resicama. Kada ih jednom počnete nositi uvidjet ćete koliko su svestrane. Ako npr. nosite strogo odijelo, koje je nužno u toj situaciji, pokušajte ga nadopuniti pašminom intenzivne boje. Ili ako ne želite da ona naruši pažljivo izgrađenu eleganciju, učinite je modnim dodatkom na torbi. Recimo pašmina sa zlatnim vezom vezana u mašnu ili cvijet na ručkama vaše tamne kožne torbe. Instant inekcija stila i stava.

Čini vam se da vam je odabir za danas pomalo prešaren i preeklektičan. Zagrnite se jednobojnom mekom pašminom i primirite eksploziju boja. Jednako tako, pašmina je sjajan odabir ako volite životinjski uzorak ali ga ne želite nositi prenapadno. Nije vam potrebna tigrasta haljina da biste došli u dodir sa svojom divljom stranom. Na običnu bijelu košulju i trašerice prebacite tigrastu pašminu i gledajte kako se pretvarate u zvijer.

Vani je 3o-ak stupnjeva i živa u termometru ne prestaje se penjati. Ne znate što biste obukli kako bi vam bilo manje vruće, a ne osjećate se ugodno pokazujući mnogo gole kože. I još jednom naša svastrana šampionka spašava stvar. Nabavite jednu vrlo laganu pašminu, ako vam financije dopuštaju po mogućnosti svilenu. Ako ne, nije ni bitno. Ima mnogo sjajnih zamjena. Možete slobodno obući i nešto oskudnije ako posjedujete dobru pašminu kojom ćete prekriti područja koja ne želite sa se vide, a nećete otežati svome tijelu nepotrebnim slojevima odjeće.

Stoga poigrajte se, isprobajte razne modele i razne načine vezanja ovog univerzalnog modnog dodatka. Oslobodite kreativnost i zateknete li se ikada u domovini pašmine obavezno uzmite jednu pravu izvornu. Sigurni smo da ćete postati nerazdvojan par.

Autor: L.K., Foto: bezikus/Shutterstock