Kako nositi zlatni nakit

djevojka s zlatnim nakitom

Tom divnom plemenitom metalu njegova svojstva daje atomski broj 79, a kemijski simbol Au dolazi od latinske riječi aurum. Slobodno prevedeno značilo bi sjaj izlazećeg sunca. Nalazi se u zemlji u kamenčićima ili venama i vadi u razne svrhe, ali nas zanima primjena u izradi nakita.

Pošto je zlato jedan od najmanje reaktivnih metala tj. u dodiru sa zrakom ne oksidira i ostaje većinom nepromjenjivo u svojim osnovnim svojstvima na dugi vremenski period odličan je izbor za skupocjeni nakit.

Dakako, bižuterija ima svoj chic šarm, ali zlatni nakit je onaj koji traje vječno, pa stoga ako se odlučite na kupnju nekog divnog komada gledajte da se radi o bezvremenskom dizajnu jer ćete takvu ogrlicu, narukvicu ili naušnicu moći nositi do kraja života ili je možda i ostaviti u nasljedstvo hipotetskoj kćeri ili unuci.

Pomislimo li na zlatni nakit odmah pomislimo i na luksuz. Ima nešto tako poznato i očaravajuće u toj boji i sjaju. Kada pomislimo na početke novca pomislimo na zlatnike, ali istodobno pomislimo li na korupciju i mito i gomilanje bogatstva. U sjećanje uskaču zlatne poluge. Ambivalencija ovog metala samo pridodaje mistici zlatnog nakita. Čak je i mitološki kralj Midas svoj zlatni dodir smatrao prokletstvom.

Snaga ove kovine kojom smo očarani uvukla se i u najdublje veze i međuljudske odnose. Ustoličio se običaj da se djeci, već pri rođenju, kupuje zlatni nakit, male narukvice i privjesci, kao zalog budućeg  blagostanja. To čini veliki dio trgovine zlatnim nakitom, li on se kupuje i kao ulaganje u budućnost i dobra investicija, ako vas ikada počne pratiti financijski olujni oblak. Takav nakit doseže vrtoglave iznose i nosi se vrlo rijetko. Njegova funkcija je pokazivanje socijalnog statusa onoga tko ga nosi.

Ali znamo što vas zanima što i što ste došle saznati. Je li zlato in i kako ga nositi? Pa počnimo. Ako ste prirodna plavuša i svjetlijeg tena poludrago kamenje narančastih tonova u kombinaciji sa zlatom sjajan je odabir. Ako je vaša kosa tamna, ali put svijetla, birajte kombinacije zlata sa crvenim poludragim kamenjem. Dojam će biti vatren. Ako ste tamnijeg tona kože i kose zlati nakit će nevjerojatno lijepo istaknuti vašu kožu. Sjetimo se samo Esmeralde, prelijepe romkinje uzavrele krvi koja se pojavljuje u Zvonaru crkve Notre Dame Victora Huga.

Autor: L.K., Foto: Bailey Image/Shutterstock