Moto jakne za buntovno ljeto

moto jakna
Moto jakna, Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Čini vam se da je sve nekako premirno u vašem gradu i u vašem ormaru u zadnje vrijeme. Osjećate onaj poznati ubod kada vam treba nešto novo i drugačije. Svi mi želimo svoj mir, ali kada ga dobijemo imamo potrebu pobuniti se protiv njega. Želimo zvukove glasnih motora i muškarce koji spavaju u čizmama.

Možda ste prava zaljubljenica u motore. Želite proći oko njega i pomaziti hladan metal ove zvijeri, staviti kacigu i otići kuda vas put odvede. Možda ste redovna posjetiteljica moto susreta na kojima se do sitnih jutarnjih sati zabavljate sa ljudima koji dijele vašu ljubav i odvozite s njima neku zanimljivu zadanu rutu.

Moguće je i da ste se samo poigravale sa idejom polaganja vozačkog za motor ili vas oni uopće ne zanimalju, ali vam se vrlo sviđa način odijevanja koji se povezuje sa ovim životnim stilom. Kada pomislite na motoriste osim kacige i glomaznih čizmaa na pamet odmah padaju moto jakne.

Prvu ovakvu moto jaknu proizveli su ruski imigranti Irving i Jack Schott 1928. kada su uvidjeli da tržište očajnički treba dobre i kavalitetne jakne za sve one koji su zavoljeli ovaj inovativni način prijevoza. Kasnije u velikom stilu ulaze kroz modna vrata u stilovima velikih punk i rock bandova poput Sex Pistolsa ili Blondie i od tada nas ne napuštaju.

To su jakne koje su uglavnom načinjene iz vrlo kvalitetnih materijala i njih0va funkcija nije da vas zaštite samo od vremenskih uvijeta već ujedno i od potencijalnih padova. Baš kao i sva ostala odjeća prilagođene su raznim uvijetima i možemo ih podijeliti na ljetne, zimske,  kožne i kišne od kojih ćete najviše novca izdvojiti za kožnu i zimsku.

Ljetna jakna ona je najtanja od svih navedenih načinjena od tanke kože i mnogo podatnij i mekša od ostalih. Svaka moto jakna ima u sebi ugrađene pojačane dijelove koji štite mjesta najviše izložena ozljedama pri potencijalnom padu. Tako i ova ljetna jakna može varirati od one koja ima samo osnovnu zaštitu do pune zaštite.

Ne planirate li pak u nijednom trenu zaista i sjesti na motor sasvim je prihvatljivo kupiti imitaciju motorističke lagane jaknice. Ona izgledom podsjeća na pravu stvar, ali tu sličnost staje. Stoga ako je samo pitanje estetike birajte jakne od kože ili lažne kože načinjene od kombinacije crnih i bijelih dijelova sa bojama poput plave, narančaste ili crvene. Kragna ostaje malaa jakna doseže do kukova ili je nešto kraća. Ponesite je sa sobom na ljetne pustolovine kada se dani uskoro krenu skraćivati i uživajte u ostatku ljeta.

Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock