Mjesečeva dijeta među najpoznatijim dijetama

čaša vode

Najpoznatija među dijetama je mjesečeva. U srednjoj školi tinejdžerice pričaju o njoj i svaka ima u pernici kalendar mjesečevih mijena u tekućoj godini. Dijeta je vrlo popularna jer ne predstavlja šok za organizam budući da post traje samo 24 sata svaki put kada dođe do mjesečeve mijene.

To znači da, ako želite skinuti kilograme, uskladite se sa Mjesecom. Naime, kako raste Mjesec, tako i vi sakupljate kilograme, a kada se smanjuje, i vi se lakše rješavate suvišnih kilograma. Tijekom tog dana posta dozvoljena je samo tekućina, naravno nezaslađena i to bez masnoća. Zabranjeni su mlijeko i alkohol, a možete popiti čaj bez šećera.

Poželjno je pretjerivanje s tekućinom, posebice vodom, jer se preporuča da taj dan popijete minimalno 3-4 litre tekućine. Iako taj dan unosite mnogo manje kalorija, to ne znači da idući dan možete poharati neki fast food jer nećete izgubiti dovoljno kalorija da si dozvolite kaloričniju hranu ostatak tjedna niti ćete izgubiti masne naslage.

Ta 24-satna dijeta će vam pomoći da izgubite do 3 kilograma, a nema neželjenih učinaka. Ako vas počne mučiti neizdrživa glad, popijte najveću čašu vode ili voćnog soka koju imate!

Svrha mjesečeve dijete je da izgubite vodu iz organizma, toksine i minerale. To je ujedno i jedan od razloga zašto žene diljem svijeta luduju za ovom dijetom – detoksikacija organizma, njegovo čišćenje kako bi se ojačao imunitet i odstranili toksini koji se u našem tijelu akumuliraju kao rezultat nezdrave prehrane i loše probave, koji ujedno utječu i na to da se lakše debljamo.

Ova se dijeta ne preporučuje nekim skupinama ljudi koji su narušenog zdravlja ili osjetljivijeg organizma No, ako ste dobrog zdravlja, 24-satni post vam ne bi smio naškoditi, već upravo suprotno, učinit će dobro za vaš organizam jer će vas očistiti od toksina svako toliko i općenito ćete imati osjećaj lakoće tijela.

Ovu dijetu možete provoditi onoliko često koliko vam je potrebno ili koliko želite. Za užurbani stil života, kada nemamo vremena svakodnevno zdravo kuhati i jesti pa si dozvolimo fast food, ova je dijeta izvrstan način kontrole tjelesne težine. Dan nakon dijete jedite juhice bogate mineralima, preporuča se kalij kako bi vas okrijepile i vratile snagu.

Najbolji ćete učinak mjesečeve dijete postići za vrijeme mlađaka kada se tijelo najlakše oslobađa od toksina i sala ili za vrijeme uštapa kada tijelo najbolje iskorištava i prerađuje hranu.

Autor: I.H., Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock