Kaprije, otok sa prekrasnim uvalama

Kaprije
Kaprije, Foto: Waerfelu/Wikimedia

Želite li svoj odmor provesti na otoku na kojem ćete imati dojam da su buka i svakodnevni život tisućama kilometara daleko od vas, gdje ne postoje ceste i automobili, tada je to zasigurno Kaprije, jedinstven otok u koji ćete se zaljubiti. Kaprije je mali otok u blizini Šibenika, površine 6,97 km2 i ukupne duljine 25, 211 km. Od Italije ga dijele otoci kao što su Kakan, Žirje i prekrasna čista plava pučina.

U 14. stoljeću otok se nalazio u posjedu obitelji Ljubić, a od 1500. godine pripadao je šibenskoj plemićkoj obitelji Divić. Smatra se da je prvo naseljavanje započelo u 15. stoljeću te zatim intenzivnije u 16. stoljeću zbog najezde Turaka, kada je velik broj ljudi utočište i spas tražio upravo na tom otoku.

Osim prekrasne prirode  treba spomenuti i priliku da se pogledaju ostaci iz Drugog svjetskog rata kad su fašisti okupirali otok. Danas se u samom centru nalazi spomenik svim palim borcima.

Osim toga nudi vam se jedinstvena prilika da promatrate olupinu broda i to na dubini od 55 metara uz sjevernu puntu Kaprija. Radi se o njemačkom vojnom brodu Francesca da Riminija, koji je bio usidren 50 metara od obale, a na dojavu Partizana sa Žirja, potopljen je.

Kao što vidimo radi se o bogatoj povijesti koje je ostavila svoje tragove razasute diljem otoka. Kaprije je dobio ime po mediteranskoj biljci kaparu čiji pupoljci služe kao začin, kojeg je sigurno bilo puno kada su otok naselili Šibenčani sklanjajući se od napada.

Danas na Kapriju postoji jedno naselje sa otprilike sto stalnih stanovnika, poštom, ambulantom, trgovinom i nekoliko barova te restorana, čiji su gosti najčešće nautičari, a među poznatijima možemo izdvojiti vlasnika najpoznatijih svjetskih utrka, Bernie Ecclestonea.

Kao što vidimo Kaprije najviše posjećuju nautičari, a razlog vjerojatno leži u uvali otoka koja je prirodno zaštićena od svih vjetrova. POnekad se može uhvatiti prekrasna slika lampica sa jedrilica koje su svoje sklonište našle u jednoj od uvalica po kojima je otok poznat.

Na otoku inače postoji preko 20 uvala, a među poznatijima su Luka sv. Petra, poznata kao glavna i najveća luka s najdubljom točkom od 15 m.

Mala Nozdra je uvala u kojoj postoje vezovi za jahte i restoran. Nalazi se jugoistočno od naselja Kaprije. Zatim tu su još Velika Nozdra, Gračice i Remetić.

Ako želite posjetiti Kaprije, odvažite se, dođite, istražite. ne brinite, ne morat biti financijski potkovani kao Ecclestone da biste uživali u čarima otoka. Sve što vam treba je dobra volja.

Autor: S.Š. Foto: Waerfelu/Wikimedia