Topli punč

zena-koja-pije-punch

Za vrijeme hladnih zimskih dana ništa ne odgovara bolje od jedne čaše ukusnog i toplog napitka. Uz opijajući miris i jedinstvenu aromu, imate priliku okusiti nevjerojatnu kombinaciju okusa više sastojaka. Među takva pića slobodno možete ubrojiti i punč koji se u zadnje vrijeme sve više može naći na stolu mnogih obitelji, ali isto tako i kafića.

Punč je piće koje se konzumira već dulje vrijeme s tim da je u zadnje vrijeme postao popularan. Radi se o tekućini otkrivenoj u Indiji, a na to čuveno otkriće došli su britanski moreplovci kada su se otisnuli na jedno od svojih dalekih putovanja.

Sama riječ dolazi od hindustanske riječi paantsch, a znači broj pet. Zapravo se govori o kombinaciji pet neodoljivih sastojaka kao što su limeta, voda, šećer te rum i konjak. Iako je otkriven u Indiji smatra se kako je zapravo potekao sa područja Jamajke.

Želite li uživati u punču bilo bi dobro znati kako ga možete piti hladnog i toplog. Sve ovisi naravno o tome kako više volite. Obadvije kombinacije pružaju jedinstveno iskustvo za sve one koji se smatraju ljubiteljima ruma i konjaka.

Dakle ako ga želite napraviti sami postoji nekoliko korisnih informacija koje vam u tome mogu pomoći. Dovoljno je samo nabavit sve sastojke ranije navedene. Ako slučajno želite piti topli punč dovoljno je samo malo zagrijati vodu i u nju dodati sastojke kao što su šećer, limeta i rum te konjak.

Postoji još jedan recept ako ste više ljubitelj naranče. Znači potreban vam je sok od naranče, šećer, vanilin šećera, cimet i malo crnog vina. Prvo što ćete napraviti je da ćete procijediti sok od naranče.

Nakon što ste procijedili sok polako mu dodajete šećer, vanilin šećer i sve lagano zagrijete. Dobivenu smjesu procijedite, dodate crno vino i opet prokuhate. Dobiveno piće ulijte u čaše i dodajte malo ruma.

Autor: S.Š. Foto: Photoxpress